Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Петер Сійярто зробив гучну заяву, яка стосується закарпатських угорців

Петер Сійярто зробив гучну заяву, яка стосується закарпатських угорців

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що після того, як до бази сайту "Миротворець" потрапили особисті дані 4 місцевих депутатів і заступника мера міста Чоп – власників угорських паспортів – Угорщина "заступиться за права кожного члена угорської громади на Закарпатті".

ВІДЕО ДНЯ

За словами Сійярто, Будапешт і надалі зацікавлений у добрих стосунках з Україною, але не допустить, щоб образливі нападки сипалися на закарпатських угорців.

"Якщо українська сторона вишле консула Угорщини, це не залишиться без відповідних заходів із боку угорської сторони, але є надія, що цього можна уникнути", – зазначив міністр перед відльотом до Нью-Йорка, де візьме участь у засіданні Генасамблеї ООН.

Реклама

Сійярто підтвердив, що на полях асамблеї у вівторок зустрінеться з главою МЗС України Павлом Клімкіним. За його словами, останнім часом в Україні "посилилися антиугорські настрої", що він пов’язує з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів.

Політик вважає, що такі настрої проявилися у різних сферах: українські спецслужби почали активно займатися певними членами угорської спільноти на Закарпатті, в інтернеті з’явився заклик виступити проти осіб із подвійним громадянством, почастішали нападки на угорських дипломатів, неодноразово "запрошували на співбесіду" осіб, які беруть участь в економічних програмах за фінансування угорського уряду.

Реклама
Читайте також:
Закарпатців з угорськими паспортами вносять до бази сайту "Миротворець"

Сійярто заявив, що минулого тижня події "зайшли дуже далеко". "Подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна справді хоче рухатися в бік ЄС, не може ставити під сумнів таку інституцію", – наголосив він.

"Угорщина, отже, зробить усе можливе заради добрих стосунків, проте стане на захист кожного члена угорської меншини і не допустить, щоб українці порушували найґрунтовніші дипломатичні засади", – додав він.

Реклама

Міністр запевнив, що Угорщина робитиме надалі те, що робила й досі – вдаватиметься до кроків, які сповільнюватимуть рух України у бік ЄС і НАТО.

Нагадаємо, скандал розгорівся минулого тижня, коли в мережі з’явилося відео про те, як в Берегові українцям видають угорські паспорти.

Слідкуйте за новинами інтернет-видання "PMG.ua" у Viber та Facebook.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно