Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Реформувати та жити на зароблене

Реформувати та жити на зароблене

Аргументи та причини, чому Уряд Володимира Гройсмана можна назвати успішним.

ВІДЕО ДНЯ

На фоні нинішніх політичних потрясінь, сьогодні острівком стабільності в країні залишається Уряд. І у ці дні Кабінету міністрів, який очолює Володимир Гройсман, виповнюється три роки. За цей час його можна назвати одним з найуспішніших в Україні. Чому так?

Для цього є чимало причин. Уряд Гройсмана зумів зупинити масштабну кризу в країні та створив умови для прискореного економічного зростання, провів важливі соціальні та інфраструктурні реформи.

Реклама

Аргументів чимало. І ось деякі з них.

Порятунок від дефолту

Головний успіх нинішнього Кабміну – виведення країни з кризи. Україна була на межі дефолту з купою боргів та туманними перспективами. Але вихід знайшли. Уряд завдяки виваженим рішенням зумів заручитися підтримкою МВФ. Завдяки співпраці із фінансовою структурою з’явилася можливість розрахуватися з зовнішніми боргами, а це 427 млрд. грн., і уникнути у майбутньому дефолту.

Реклама

Розібравшись із цим, Кабмін зміг вивести економіку з крутого піке. Ось цифри, що це доводять. В 2015-му ВВП воюючої України впав на 9,9%. У наступному році він зріс на 2,3% – і це при тому, що війна не припинялася. Далі ріст продовжився і у 2018-му ВВП зріс на 3,2%. До того ж, рівень інфляції зменшився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018-му. А це суттєвий показник.

Що важливо, в Уряду є чіткий план скорочення боргу. Але щоб його виконати потрібен час – тому дуже важливо зберегти взятий темп реформ і не скотитися знову в хаос з доларом по 40 та неспокійним ринком.

Змусив жити «на свої кошти»

Вперше уряд запровадив стратегію «ми починаємо жити на свої кошти». Завдяки цьому всі соціальні підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, а не за рахунок «друкування грошей». Легше всього було б скотитися в популізм, але це означало повернення до кризи, натомість Уряд Гройсмана демонстрував правильний та зважений підхід до справи.

Реклама
Читайте також:
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман хоче "помножити" мінімальну зарплату на 2

Завдяки цьому вдалося підняти пенсії без підняття пенсійного віку в 1,7 рази і станом на квітень середня пенсія складає 2 924 грн. У порівнянні із 2016-им роком, коли вона була 1703 грн., це значне підвищення. Зросла мінімальна зарплата і у працюючого населення – як мінімум втричі, а середня – у 2 рази.

До речі, ще одне досягнення – Кабмін вперше запровадив бюджетне планування на 3 роки. Це зайвий раз доводить, що урядовці думають на перспективу, а не на миттєвий результат, чим так часто грішили «попередники».

Вдосконалив медицину та освіту

В. Гройсман взявся за зміни в галузях, які раніше вважалися непідйомними. Зокрема, за медицину. Тут чимало зрушень. Йдеться про реалізацію програми «Доступні ліки», якою скористалися в 2018-му році 7 млн. українців та зокрема 315 тисяч закарпатців, а також запровадження безкоштовної діагностики, реформування системи екстреної допомоги та розвиток сучасної спеціалізованої медицини. А ще – про появу можливості підписувати декларації із сімейним лікарем, що має значно покращити первинну медицину. В нашому краї цю реформу запровадили у більшості районів.

Реформували і освіту. На 85% зросла зарплата вчителів, змінився підхід до початкової школи – відтепер першачки йдуть до «нової української школи», де якість знань на зовсім іншому рівні.

Вклад у інфраструктуру

Велику увагу приділили й одвічній проблемі – дорогам. За 3 роки було збудовано та відремонтовано 6 800 км доріг. Це завдяки тому, що фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі: з 19 млрд. грн. у 2016-му до 55 млрд. у 2019-му. Практично у кожній області проводяться капітальні ремонти дорожніх артерій – і Закарпаття не виключення. Тільки в нашому краї минулого року відремонтували автошляхи на 420 млн. грн.

За цей період не тільки ремонтували, а й будували. Тільки в минулому році за підтримки Кабміну було збудовано 5 281 новий інфраструктурний об’єкті.

Реклама

Вміння працювати із парламентом

Україні вже давно відомо: ініціатива одне, а ось реалізація – зовсім інше. І нинішній Прем’єр зумів це поєднати. А все завдяки своєму вмінню працювати з парламентом, попри політичні амбіції кожної з груп. У Верховній Раді традиційно знаходиться більшість голосів для підтримки урядових ініціатив – пенсійної реформи, закону про приватизацію та «маски-шоу стоп». До того ж, три роки головний бюджет країни подається та ухвалюється вчасно і це багато про що говорить.

подібних аргументів чимало. Всі вони доводять – Уряд. В. Гройсмана має чимало аргументів для визнання його успішності. І на фоні нинішньої ситуації – це є дуже важливим. «Ми, насправді, є великою європейською державою, а не просто місцем на мапі. У нас є 45 млн людей, які (кожен з них з власної причини) люблять свою власну державу. Ніхто, абсолютно ніхто не прийде і за нас нічого не зробить. Я давно не вірю в чудеса. Але я знаю про те, що ніхто один не може змінити ситуацію. Ми можемо це зробити тільки разом. І це є надзвичайно важливим», – зазначив Прем’єр-міністр.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно