Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Середній клас на Закарпатті: звідки йому взятися?

Середній клас на Закарпатті: звідки йому взятися?

«Українська стратегія Гройсмана» робитиме все для його розвитку по всій країні. В усьому світі забезпеченість середнього класу – один з показників успішності держави. На жаль, про  Україну цього не скажеш. Далеко не кожна родина може похвалитися наявністю хорошого доходу, власної нерухомості, транспорту та завтрашньої впевненості у своєму фінансовому майбутньому. 

ВІДЕО ДНЯ

«Українська стратегія Гройсмана» – єдина партія з тих, що йде у Парламент, яка відкрито заявила, що розбудовуватиме і підтримуватиме справжній український середній клас. Цим класом мають бути не десятки і тисячі заможних, а набагато ширший прошарок суспільства: вчителі, лікарі, кваліфіковані працівники, підприємці, фермери – люди праці, які формують сьогодення і майбутнє країни.

І  мова не йде виключно про роздачу грошей. Основне завдання – створити умови, щоб усі, хто прагне жити гідно, міг цього досягти без зайвих перешкод. Для цього потрібна якісна освіта і можливість її здобути, достойна зарплата, доступні послуги.

Реклама

«Україна має два сценарії розвитку: або скотитися до кризи 90-х років, або продовжити реформи та підвищити якість життя в країні, – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. – Сценарій Уряду – дати кожному українцю можливість реалізувати себе і відчути, що країна змінюється на краще. Люди добре пам’ятають проблеми перших років незалежності. І повертатися до такого життя не можна. Навпаки! Треба вже за наступні 5 років створити умови для формування багаточисельного середнього класу. Продовження вже розпочатих реформ дозволить вчителю, лікарю, військовому отримувати вищу зарплатню і жити гідно».

В «Українській Стратегії» говорять про середній клас не просто так. Це не просто передвиборчий лозунг. Адже чимало представників цієї політичної сили, перебуваючи в Уряді, вже чимало зробили для того, аби середній клас таки з’явився.

Реклама

Попри низьку ефективність роботи Верховної Ради та інші перешкоди з боку політиків-популістів, Уряд Гройсмана за 3 роки заклав фундамент для його формування.

І це доводять цифри. За 3  роки економіка України зросла на 8,4%: збільшується ВВП, у країну надходять інвестиції, покращились показники експорту. Інфляція з кожним роком знижується і за підсумками 2018 року склала менше 10%. Також за 3 роки нових робочих місць створено майже на 700 тис. більше, ніж було скорочено. Відповідно ростуть і зарплати та доходи закарпатських родин. Адже у всій країні мінімальна зарплата в країні зросла втричі, середня – вдвічі.

Володимир Гройсман зізнається: таке стає можливим не завдяки «чарівній паличці». А завдяки тривалій і злагодженій роботі усіх органів влади. Зрештою, Уряд і намагався це робити останні 3 роки. Як наслідок – в нашій країні з’явилася якісна медицина, освіта, вільний від бюрократії та корупції бізнес-клімат та зростаюча економіка.

Реклама
Читайте також:
Гройсман поскаржився на Порошенка і його "ворожу" систему

Іншими словами з’явилися умови, в яких вчителі, лікарі, фермери і підприємці змогли ефективніше працювати. Зокрема, у освітян зарплата зросла у 1,5-3 рази і працюють вони у школах, які починають господарювати самостійно і звільняються від бюрократизму. У лікарів так само – про медичну реформу, мабуть, чули всі. Завдяки їй зросла не тільки зарплата у медиків, а й у 1,5 рази фінансування первинної медичної ланки. Покращилися умови і у підприємців – принаймні кількість перевірок стало в рази менше і це вже позитивний факт.

І, що особливо актуально для Закарпаття, відповідні умови зможуть повернути додому заробітчан. «Коли я говорю про формування середнього класу. Я маю на увазі те, що заробітна плата в країні буде достатньою для того, щоб люди не виїжджали. І я вважаю, що в середньостроковій перспективі ми це отримаємо. Це стимулюватиме українців повертатися і працювати у себе вдома. Хочу, щоб возз’єднувалися українські родини. Це велика біль, коли батьки змушені заробляти гроші далеко від дому, далеко від своїх дітей», – зазначив в ефірі телеканалу «Україна» Володимир Гройсман.

І що важливо, середній клас має з’явитися не тільки у великих містах країни та столиці, а й у кожному місті та селі.  І це не пафосні слова, а реальність. Механізм втілення цього -  у децентралізації. В. Гройсман у 2014 році ініціював її і зробив своїм пріоритетом на всі ці роки – це передача повноважень, грошей та відповідальності у міста та села.

І це дало результат. По усій країні громади об’єднуються. Їх  вже понад 900, і процес триває. До прикладу, на Закарпатті їх вже 7 і це не остаточна цифра. І доходи місцевих бюджетів зросли у 3,7 разів: з 70 млрд грн у 2014 до 262 млрд грн у 2019.

Звісно, що цю реформу, яку багато експертів називає найуспішнішою за 5 років, варто продовжити. І «Українська стратегія Гройсмана» буде відстоювати інтереси громад в парламенті.

Підсумовуючи, можна стверджувати, що нинішній очільник Уряду оголошує середній клас своїм наступним пріоритетом. Адже спроможні громади не чекають на допомогу держави, а самі починають більше дбати про освіту, медицину, безпеку, рівень комунальних та адміністративних послуг, про дороги та благоустрій. Звідси робочі місця, звідси і високі зарплати та достойні умови праці. Децентралізація і створення середнього класу мають спільну мету – забезпечення стабільності держави і належної якості життя для громадян. І враховуючи, що саме вони є основою успішних європейських держав, не виключено, що це буде запорукою і успішної України.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно