Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Захистити ОТГ та передати владу людям

Захистити ОТГ та передати владу людям

Буде вимагати Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Минулого року 6 об’єднаних територіальних громад Закарпаття отримали у комунальну власність 1665 га земель сільськогосподарського призначення. З утворенням в області нових ОТГ  Уряд готовий і їм передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.

ВІДЕО ДНЯ

А ще, минулого місяця, 6 вищезгаданих ОТГ отримали субвенцію з державного бюджету у розмірі 14,8 млн грн. Це все може піти на інфраструктурні об’єкти.

Все це зайвий раз доводить – Уряд наповнює децентралізацію конкретним змістом, а не пустими обіцянками. Для нинішнього Прем’єр-міністра В. Гройсмана – це принципова справа. Він ще в 2014 році став ідеологом та автором цієї реформи, бо розумів – без розвитку місцевого самоврядування забюрократизована державна машина буде не сприяти, а гальмувати розвиток держави.

Реклама

І 5 років децентралізації показали, що він мав рацію. У результаті змін в країні бюджети громад зросли в середньому в 4 рази. Зокрема, тільки в Іршавському ОТГ надходження за землю зросли на 25,3%. Громади, що об’єдналися, отримали не тільки ресурси, але і повноваження. Ті, хто хотів змін в своїх громадах, отримали можливість це зробити – в Тячівській, Баранинській, Вільхівецькій ОТГ це точно підтвердять.

Читайте також:
Гройсман хоче збирати гроші від олігархів і детінізації у "Фонд майбутнього"
Реклама

«Там, де люди активні і хочуть змін, з’являються нові парки, садочки, оновлюються дороги, школи, лікарні. Фінансові ресурси вже тут. Тепер потрібно правильно їх використовувати», – сказав Володимир Гройсман.

Вже багато експертів та міжнародних спостерігачів підтверджують, що децентралізація – дуже хороший шлях розвитку країни. «Децентралізація – це фундаментальна зміна країни, яку провів Уряд», – зазначив член Наглядової ради YES, екс-прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт. Щоправда, не всі в Україні цьому раді. У цієї реформи є чимало вороги: політики-популісти та місцеві чиновники, які бояться втратити владу і контроль над ресурсами.

Тому децентралізація потребує захисту та завершення. І найкраще це зможе зробити Конституція. Володимир Гройсман ініціює зміни до основного документа держави, що закріпить незворотність реформи. Щоб рішення, як жити і розвиватись громаді, приймалися безпосередньо громадою, а не чиновником РДА. І гроші залишались на місцях, а адміністративні послуги можна було отримати зовсім поруч - за місцем проживання. Щоб  громади розвивались економічно, а якість життя їх жителів була достойною.

Реклама

До того ж, децентралізація довела ще одну цікаву деталь – виявляється така кількість чиновників не потрібна для вирішення потреб людей на місцях. Тому у майбутньому реформа може сприяти ліквідації районних та обласних адміністрацій, щоб у майбутньому передати владу обраним радам, а не чиновникам, призначеним з Києва. Звісно, цей процес має бути поетапним – спочатку районні ради, а потім обласні. Між іншим, ці пропозиції вже виставлені на сайті Кабміну для вивчення і обговорення експертами.

Загалом децентралізація, аби реалізувати її на повну,  потребує логічного завершення: остаточного формування об’єднаних громад і впорядкування системи територіального устрою держави. І це дасть можливість провести місцеві вибори не за старою схемою, а на новій основі. А до тих пір В. Гройсман дав доручення розробити проект закону, який дозволить закріпити за малими містами і містами районного значення статус об’єднаних територіальних громад. Тепер вони отримають всі можливості ОТГ -  фінансовий ресурс і адміністративні повноваження.

«Ще на початках, коли починались перші планування територіальних громад, було цілком очевидним, що, в першу чергу, центрами ОТГ мають стати селища, міста обласного та районного значення. Справді, хто як не вони? В них є інфраструктура, економіка, значно більший обсяг ресурсів ніж в села, та й людьми такі адміністративно- територіальні одиниці значно багатші. Сьогодні, це все що є логічним, Володимир Гройсман пропонує законодавчо визначити, і зняти ряд маніпуляцій навколо теми об’єднання», – зазначив місцевий експерт з децентралізації Володимир Феськов.

І щоб підтримати малі міста і міста районного значення, очільник Уряду доручив виділити додаткові кошти на інфраструктурні проекти в цих нових ОТГ. Мова йде про 3 млрд грн – не розподілену частину Державного фонду розвитку та реконструкції. Мінрегіон тепер цим займається.

Система влади на місцях вже давно потребує змін і Уряд Гройсмана дав чудовий приклад як саме це змінити. Наступний крок – анонсоване Прем’єр-міністром скорочення на 50%  районних адміністрацій з 2020-го року. І вже наступний парламент має забрати право у Президента та Уряду призначати керівників районів і віддати його людям в громадах.

«Знаю, що це довгоочікуване рішення. Це дозволить тим районам, де вже функціонують повноцінні громади, жити за новими стандартами і управлятися тими людьми, яких люди на місцях знають. Я не хочу призначати людей на місця, бо я їх не знаю, – сказав Володимир Гройсман. – Але я залишаюся партнером громад і готовий захищати їхні інтереси».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно