Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК

Про особливості виборчої кампанії по округу №69: кандидати, електоральні настрої, прогнози експертів йшлося на виїзному засіданні Ужгородського прес-клубу, яке проходило у прес-центрі «Панорама» в Мукачеві. До дискусії долучилися кандидати-мажоритарники, представники політичних партій, експерти.

ВІДЕО ДНЯ

Найголовнішою проблемою цього річної парламентської виборчої кампанії є її позачерговість та непідготовленість. Так вважає Святослав Бабіля, регіональний координатор ГМ ОПОРА в Закарпатській області. «Ми увійшли в кампанію з нереформованим законодавством, більшість політичних сил називає це ключовою проблемою. Кампанія проводиться за старими правилами, – каже Святослав Бабіля. – Ми спостерігаємо під час виборчої кампанії прямий і непрямий підкуп, лише наші представники по Україні подали понад 600 заяв до правоохоронних органів з цього приводу.  Ми входимо в цю кампанію із старими правилами».

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 01
Реклама

Олександр Шершун, кандидат-мажоритарник від партії «Голос», який йде на вибори уперше, зауважує: часу на підготовку для кандидатів – обмаль: «Мій штаб був фактично створений «з нуля». Часу для підготовки нема, треба ознайомлюватися з усім оперативно. З позитивів-жодного адміністративного тиску немає, побачимо як воно далі буде. Особливо по результатах голосування цікаво при прогнозованій низькій явці».

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 02
Реклама

Інгрід Туріс, кандидатка-мажоритарниця навпаки бачить позитив у тому, що парламентські вибори відбуваються у стислі терміни. «Оскільки політики завжди повинні бути готові до такого роду моментів. Це не є спонтанні речі, ти повинен працювати з громадою постійно і вона має дати оцінку. А не в останню чергу застрибувати у партію, – коментує Інгрід Туріс. – Для мене позачергові вибори – це швидкий процес, який, можливо, спричинить кращу якість ВР.  З негативів: не прийнято новий Закон про вибори, все відбувається за старим принципом». За словами Інгрід Туріс, добре те, що на окрузі багато різних кандидатів. «У попередні роки це були 1-2 лідери, інші боялися», – додала кандидатка.

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 03

Позачерговість виборів не вважає негативом і кандидат Олег Казибрід. «Зазвичай у нас партії за 2-3 місяці проводили активну агітацію. Люди повинні більше сконцентруватися не на агітації, а на роботі, яку кожна партія здійснювала до цього. Щодо нового закону про вибори, то це один з викликів, закон треба змінювати. Крім невисокої явки, з негативів я вважаю, це поділ округу №69. Кольчино і Чинадієво більш інтегровані у життя міста Мукачева, ніж Батьово, а вони не належать до округу. Завжди округ №69 це були Мукачево та Мукачівський район. Вже кілька років округ розірваний: шматок округу навіть не межує з ним. Додані також частина Іршавського району, який взагалі розділений між кількома округами», – каже Олег Казибрід.

Реклама
На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 04
Читайте також:
Вибори на Закарпатті: хто від кого і по якому округу балотуватиметься

Така ситуація, на думку Олександра Шершуна, демотивує виборців. «Є такі села на Іршавщині, де, що є депутат, що нема його», – додає кандидат. «Люди натомість хочуть бачити депутатів. Хоча виборці очікують від депутатів те, що в принципі не мали б очікувати, – пояснює Святослав Бабіля. – Якихось благ».

Іван Колядка, уповноважений від ВО «Батьківщина» вважає, що рейтинги в нинішніх політсил зліплені нашвидкоруч: «Це не є політична боротьба і не є конкурентна боротьба. В ДВК подаються одні й ті самі люди від різних політичних сил. Людей взагалі нема.  Але приємно те, що багато молодих політиків, які будуть пробувати себе на цих виборах, пішли у політичні списки. Ми за поєднання молоді і досвіду, молодь – це актив, бажання».

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 05

Кандидат-мажоритартник Артем Матішинець, кандидує по округу від Іршави, обирався депутатом Іршавської міськради, працював помічником депутата вважає позачергові вибори недоцільними. «Прогнозується дуже мала явка виборців. Ці три місяці швидше нічого не значили, можна було б підготуватися краще, поміняти закон і перейти на відкриті списки, – каже Артем Матішинець.  – Мажоритарку розцінюю взагалі як можливість кандидата купити округ. Іршавський район підпадає під 3 округи, і з часів незалежності Іршава не мала свого представника в парламенті. Крім того до Іршавської ОТГ входять два села –Собатино і Лоза, які підпадають під різні виборчі округи. Виходить колізія з усіх сторін». 

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 06
Реклама

Василь Данканич, представник Радикальної партії О.Ляшка зауважив, що партія не висувала кандидата на окрузі. Але слідкуватиме, щоб не здійснювався підкуп голосів. «Доки буде ця проблем, виборець братиме гроші, логіка пересічних громадян проста: взяти і використати гроші на власні потреби», – каже Василь Данканич.

На окрузі №69 чимало кандидатів, але нема кому працювати в ДВК – 07

Щодо порушень на виборах, то за словами Святослав Бабілі, найбільш чесна виборча кампанії була президентська у 2014 році. «Тоді всі схеми були поламані і ніхто не встиг зробити нові, – каже Святослав Бабіля. – Виборцям слід зрозуміти, хто такий народний депутат і які функції він виконує. Він не є другим мером міста, ні сільським головою. Він не має прийти і зробити дорогу. У нас депутати дуже часто замість реалізації повноважень займаються самопіаром і розказують, як вибивають гроші.  Які Кабмін розподіляє у ручному режимі». За словами експерта, Україна входить в кампанію, бо є політична доцільність, а це негативно впливає на виборчі процеси.

Захід проходив у рамках «Інформаційного хабу Ужгородського прес-клубу-2019» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні у всіх округах області.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно