Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпаття має хороший агропромисловий потенціал

Закарпаття має хороший агропромисловий потенціал

Переконаний відомий фахівець у цій галузі Алекс Ліссітса. Закарпаття має чудові можливості та європейський досвід для розвитку сільського господарства. Такий висновок президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор аграрної компанії ІМК Алекс Ліссітса після відвідин цього тижня Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Алекс Ліссітса – український громадський діяч, провідний фахівець аграрного та харчового секторів економіки. Деякий час навчався та працював у Німеччині. Повернувшись до України, створив «Український клуб аграрного бізнесу», пізніше – очолив компанію ІМК. Зараз це підприємство котирується на Варшавській фондовій біржі, обробляє 123,9 тисяч землі на Полтавщині, Сумщині та Чернігівщині, має елеваторні потужності 550 тисяч тонн. Він автор понад 40 наукових публікацій українською, німецькою, англійською та російською мовами. Також є автором підручника для студентів «50 запитань і відповідей про агрополітику».

Закарпаття має хороший агропромисловий потенціал – 01
Реклама

Алекс Лісітса, який знайомий з усіма проблемами та сучасними трендами у цій галузі, відвідав декілька місцевих аграрних підприємств, зокрема на Ужгородщині та Перечинщині, і зробив висновок – Закарпаття демонструє хороші показники у цій галузі.

Читайте також:
На Закарпатті функціонує унікальна еко-ферма
Реклама

Воно й не дивно. Нещодавно його асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» разом з партнерами дослідили, наскільки ефективно кожна область використовує свій ресурсний потенціал у сільському господарстві. І однією з «еталонних» областей з точки зору технічної ефективності сільського господарства стала Закарпатська.

«У вашому краї чудові кліматичні умови для розвитку сільського господарства, тваринництва, рослинництва, – розповів він за підсумками побаченого. – У вас відмінне географічне розташування, є хороші спеціалісти для цього. У вас багато хто займається нішевими культурами: черешня, полуниця, абрикос, часник та навіть равлики. Тому це хороша перспектива і це слід розвивати».

Загалом, за минулий рік Україна виробила понад 70 тон зернових та зернобобових, а також увійшла у трійку експортерів зернових культур у світі. «За рахунок того, що ми підписали Угоду про Асоціацію, збільшились об’єми експорту сільгосппродукції до ЄС. У тому числі молочні продукти, мед, м’ясо птиці. Україна зайняла за минулий рік 3-тє місце за експортом м’яса птиці у ЄС», – каже Алекс Ліссітса. За останні роки Україна, переконаний фахівець, зробила величезний прорив в аграрному секторі і може не тільки кількісно конкурувати з основними світовими партнерами,  але і якісно пройти сертифікацію на ринки ЄС.

Реклама
Закарпаття має хороший агропромисловий потенціал – 02

За його словами, це стало можливим завдяки тому, що в останні 3 роки в Україні були створені найкращі умови для ведення бізнесу. «Була проведена дерегуляція, об’єднання всіх контролюючих служб в одну, стало можливим автоматичне відшкодування ПДВ при експорті без корупційних відкатів, – зазначив він. – Нарешті з’явилися дотації у садівництві і відшкодування частки при купівлі аграрної техніки місцевого виробництва».  За його словами, реформи, які були започатковані й проведені по спрощенню ведення бізнесу і держзакупівлям у Мінекономрозвитку, агросекторі і земельних відносинах, а ще у освіті, медицині, банківській сфері, інфраструктурі заслуговують на продовження.

І саме тому він прийняв рішення йти у політику. Алекс Ліссітса – 15-ий номер у списку партії «Українська стратегія Гройсмана». «Чому я прийняв це рішення? Це мій внутрішній майдан і я не погоджуюся з репліками деяких політиків про те, що цей уряд має йти в «музей». Я не хочу відсиджуватися десь у кущах і розказувати, який я професіонал. Настав час, коли треба заявити свою позицію та продовжити реформи, які розпочалися в країні за останні три роки. Коли надійшла пропозиція від Володимира Гройсмана, я погодився. І хочу, щоб всі реформи, які були впровадженні останні 3 роки мали продовження, тому і йду разом з «Українською стратегією Гройсмана» у парламент», – заявив він.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно