Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Позачергові вибори до Верховної Ради України як шанс для громад

Позачергові вибори до Верховної Ради України як шанс для громад

Парламентські вибори для багатьох виборців в Україні – це можливість обрати свого представника, який буде відстоювати інтереси регіону у найвищому законодавчому органі держави. Якщо не долучати партійні списки, то інтереси Закарпаття у Парламенті захищають депутати із шести одномандатних округів. Як вони захищали інтереси регіону? І хто надалі представлятиме округи Закарпаття у Верховній Раді? І як вони у своїх програмах окреслили питання, пов’язані з розвитком їхніх громад? Ці питання хвилюють багатьох закарпатців.

ВІДЕО ДНЯ

Протягом останніх п’яти років Закарпаття представляли шість депутатів-мажоритарників: Роберт Горват (округ №68), Віктор Балога (№69), Михайло Ланьо (№70), Павло Балога (№71), Василь Петьовка (№72) та Іван Балога (№73). Як вони виконували обіцянки, здані у своїх програмах? Для цього ми використали аналітичну інформацію порталу “Слово і діло”.

За їхньою інформацією, найвищий рівень відповідальності у контексті виконання обіцянок – у Роберта Горвата – 80% (12 виконаних обіцянок із 15). За ним у цьому рейтингу йде Михайло Ланьо (42%, 5 із 12 обіцянок виконано). Третю сходинку посів Іван Балога з результатом у 39% (7 із 18 обіцянок виконано). У Віктора Балоги і Василя Петьовки рівень відповідальності склав 38% (відповідно виконано 18 і 5 обіцянок). Аутсайдером рейтингу є Павло Балога, у якого рівень відповідальності склав 0% (лише 6 обіцянок у процесі виконання і жодної виконаної).

Реклама
Позачергові вибори до Верховної Ради України як шанс для громад – 01

Варто зауважити, що до парламенту наступного скликання пройшли лише троє обранців, які представляли свої округи протягом останніх п’яти років. Йдеться про Роберта Горвата, Віктора Балогу та Василя Петьовку, які перемогли на позачергових парламентських виборах відповідно, в одномандатних виборчих округах №68, №69 та №72. Разом з ними переможцями виборів у округах №71, 70 та 73 відповідно стали Валерій Лунченко, Михайло Лаба та Владіслав Поляк. Останні два обранці до сьогодні не були депутатами Верховної Ради України.

Реклама

Найважливіше питання для багатьох виборців – жителів громад: як захищатимуть інтереси їхніх громад представники округів? Про які проблеми громад вони згадали у свої передвиборчих програмах?

Найперше, варто зауважити, що усі депутати від 6-ти округів Закарпаття згадали у своїх програмах про актуальну і болючу проблему – дороги та виділення коштів на їх ремонти та реконструкції. Щодо інших транспортних питань, то Роберт Горват у своїй програмі порушив питання розширення мережі прикордонних пунктів пропуску, реконструкції усіх існуючих КПП, адже Закарпаття межує з чотирма країнами ЄС. Також він пообіцяв запустити потяг “Інтерсіті” сполученням  Ужгород-Київ та розвивати міжнародне авіасполучення Ужгорода зі Стамбулом, Прагою, Міланом та іншими європейськими містами. Так само у своїй програмі Василь Петьовка згадав про “розвиток інфраструктури, враховуючи туристично-рекреаційний потенціал краю”. Михайло Лаба згадав у своїй програмі про питання відновлення роботи аеропортів у кожному обласному центрі.

Щодо місцевих питань, то тут депутати мажоритарними згадали актуальні теми для їхнього регіону. Так, Роберт Горват пообіцяв побудувати в Ужгороді обласний перинатальний центр, збудувати мережі водопостачання та каналізаційно-очисних споруд, створити в регіоні 10 тисяч нових робочих місць, запустити в обласному центрі сучасний громадський транспорт, а також те, що 100% ПДФО має залишатись на місцях.

Реклама
Читайте також:
Валерій Лунченко: "Повинні зробити усе можливе, аби Закарпаття уникнуло екологічної катастрофи"

Віктор Балога у своїй програмі пообіцяв вирішити питання виділення державного фінансування для очистки каналу Верхнє-Середнянське; відкриття пожежної частини на території Берегівського району; проблеми із постачанням питної води в Іршавському, Мукачівському та Берегівському районах, а також проблеми навчальних закладів, зокрема, проведення капітального ремонту та забезпечення їх сучасною комп’ютерною технікою.

Валерій Лунченко у своїй програмі наголосив на тому, що він лобіюватиме питання повного виконання місцевими радами усіх рівнів своїх повноважень щодо соціально-економічного розвитку територій, в тому числі: сприянню розвитку бізнесу, створенню робочих місць, будівництву житла, безперебійному постачанню світла, газу, тепла та води, тощо; максимальної мобілізації наявних доходів за законодавством та пошуку нових фінансових ресурсів і можливостей для належної роботи закладів освіти, медицини, культури і спорту тощо, за умови ефективного, раціонального, розумного та правильного використання зазначених ресурсів, а також  приведення житлово-комунальних послуг до європейського рівня, постійної турботи щодо належного стану благоустрою наших сіл, селищ та міст, чистоту, освітлення та безпеку вулиць, громадських споруд та місць відпочинку мешканців.

Василь Петьовка у своїй програмі порушив питання, які хвилюють жителів його округу. Йдеться насамперед про сприяння залученню інвестицій для створення нових робочих місць у деревообробній галузі Тячівщини й Рахівщини;  ініціювання державної фінансової підтримки для розвитку тваринництва, зокрема, вівчарства в гірських населених пунктах.

Позачергові вибори до Верховної Ради України як шанс для громад – 02

Щодо інших актуальних проблем Закарпаття, то питання створення ОТГ та завершення процесу децентралізації на Закарпатті у своїх програмах згадали Віктор Балога та Роберт Горват. Тему подвійного громадянства – Віктор Балога та Владіслав Поляк. Фінансування протипаводкових заходів – Роберт Горват, Віктор Балога та Василь Петьовка. Про легалізацію “євроблях” у своїх обіцянках згадали Владіслав Поляк та Роберт Горват.

Щодо актуальних проблем нацменшин Закарпаття, то Василь Петьовка наголосив на створенні належних умов для проживання національних та етнічних меншин на основі матеріальної і духовної рівноправності, вільного використання мов та національно-культурних традицій. А Владіслав Поляк порушив тему Закону про мови, назвавши його серйозним ударом по правах та інтересах представників національних меншин.  Але наголосив на тому, що потрібно сприяти розвитку української мови, створивши окремі програми по позитивному просуванню української мови та підвищивши зарплати для вчителів української мови та літератури.

Реклама

Загалом, практично усі депутати-мажоритарники згадали у своїх програмах про проблеми громад, які вони представляють. Єдиний кандидат, у якого, на жаль, не згадано про конкретні проблеми його регіону та громади, яку представляє – це Михайло Лаба (округ №70). Утім, роботу  наших обранців ми маємо судити не лише по обіцянках і програмах, а й по конкретній роботі і справах. Тому завдання усіх – і журналістів, і громадськості – це стеження і контроль за роботою парламентарів.

Читайте також:
На свалявському окрузі переміг представник "Слуги народу"

Думка експерта

Михайло Шелемба, політолог:

“Загалом роботу шести депутатів від Закарпаття можна оцінити позитивно. Тому що власне вони створили, умовно кажучи, “закарпатську” коаліцію, зокрема, якщо йдеться про Валерія Лунченка, Роберта Горвата і Василя Петьовку, які активно лобіювали інтереси нашої області. А всі решта долучались ситуативно, наприклад, під час голосування за державний бюджет. Адже десь мали субвенції для регіону, який вони представляють. І результат їхньої роботи можна помітити під час голосування на виборах, адже четверо нардепів попереднього скликання працюватимуть у новій Верховній Раді. Якщо говорити про перспективу, то наші мажоритарними шукатимуть себе у провладній коаліції, окрім представника партії “Слуга народу” Михайла Лаби, який, можливо, займатиметься питаннями місцевого самоврядування. Адже він має досвід роботи, як Невицького сільського голови. А інші депутати ситуативно підтримуватимуть коаліцію, якщо йтиметься про підтримку проектів, важливих для Закарпаття. Але й не виключено, що часто вони будуть йти і в опозицію до діючої влади в контексті деяких питань. Наприклад, якщо це стосується встановлення вітряків на Боржавських полонинах”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно