Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ірина Венедіктова стала новим генпрокурором України: хто вона така

Ірина Венедіктова стала новим генпрокурором України: хто вона така

Верховна Рада з подання президента України призначила нового генпрокурора. Нею стала колишня депутатка від "Слуги народу" та в.о. керівника Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова.

ВІДЕО ДНЯ

Вона стала першою жінкою в історії України, яка очолила Генеральну прокуратуру України.

"Обіцяю не продавати справи, не зливати. Обіцяю стояти на засадах верховенства права", – заявила перед призначенням пані Венедиктова.

Реклама

Харків’янка Ірина Венедіктова є соратницею пана Зеленського й долучилась до його команди ще до президентської кампанії, потім стала радницею президента.

Читайте також:
Зеленський заявив, що новий склад Кабміну – повністю незалежний
Реклама

В інтерв’ю журналістам пані Венедиктова розповідала, що вперше познайомилась із Володимиром Зеленським ще в жовтні 2018 року. Тоді її вже попросили стати експертом з певних правових питань.

"Зеленський запросив мене на зустріч, я приїхала, між нами відбулась розмова, близько 30 хвилин. З цього часу я стала радником Володимира Олександровича з правових питань", – розповідає вона.

За словами пані Венедіктової, у команду Зеленського її привів нинішній перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук.

Реклама

"Ми зі Стефанчуком працюємо вже 10 років, добре знаємо один одного", – згадувала вона.

Ірина Венедіктова стала одним з перших публічних облич виборчої кампанії Зеленського. Саме вона ще у лютому 2019 року представляла команду кандидата Зеленського у Брюсселі під час представлення бачення на той час найрейнтинговішого кандидата в президенти на євроатлантичну інтеграцію України.

Після перемоги Зеленського на президентських виборах Венедіктова стала "фронтменом" виборчої кампанії партії "Слуга народу" до парламенту. Вона отримала третій номер у списку.

Читайте також:
Гончаренко розкритикував Зеленського: реакція президента здивувала

У Верховній Раді вона очолила один з найвпливовіших комітетів – з питань правової політики. Але довго у Раді вона не залишалась. Наприкінці грудня парламент ухвалив закон про фактичний перезапуск ДБР, а його керівника Романа Трубу звільнили.

Тоді ж президент призначив керувати найголовнішим слідчим органом країни свою соратницю Ірину Венедіктову, але у статусі в.о.

Пані Венедиктова ще мала пройти конкурсний відбір, щоб стати повноправним керівником. Але конкурс ще не завершився.

Реклама

На посаді голови ДБР пані Венедиктова запам’яталась низкою скандалів, зокрема, щодо призначення після конкурсу своїм заступником колишнього адвоката експрезидента Віктора Януковича Олександра Бабікова. Тоді ЗМІ підняли галас, що пан Бабіков буде курувати розслідуваннями злочинів на Майдані. Але пані Венедиктова заперечила, що пан Бабіков буде займатись справами Майдану. А всі закиди щодо роботи ДБР вона назвала "інформаційною атакою". Пані Венедіктова обіцяла, що розслідування справ Майдану відбуватиметься об’єктивно та професійно.

Родина і бізнес

До парламентських виборів пані Венедіктова працювала завідувачкою кафедри цивільноправових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Батько нової голови ДБР – генерал-майор міліції Валентин Венедіктов, працював проректором з навчальної роботи Харківського університету внутрішніх справ.

Читайте також:
Денис Шмигаль: біографія нового прем’єр-міністра України

Чоловік Венедіктової Денис Колесник працює в департаменті кіберполіції. У родини є кілька об’єктів нерухомості, автомобіль Porsche Cayenne та близько 50 тисяч доларів готівки.

За даними системи youcontrol, у минулому вона була засновником кількох компаній – "Чугуївські аграрні інвестиції" та "Старсет".

Реклама

Ірина Венедіктова народилася 22 вересня 1978 року у Харкові. Закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ. Є доктором юридичних наук.

В офіційній біографії вказано, що вона вивчала курс міжнародного комерційного арбітражу в Chartered Institute of Arbitrators.

Попри стрімку кар’єру за президента Зеленського, в 2016 році під час конкурсу на посаду судді нового Верховного Суду вона не набрала потрібну кількість балів. Так само конкурс тоді провалив і нинішній перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Вона набрала 118 балів – менше необхідного мінімуму.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно