Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вибори голови Мукачівської ОТГ: стартові розклади

Вибори голови Мукачівської ОТГ: стартові розклади

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори. І вони будуть особливими з кількох причин:

ВІДЕО ДНЯ
  • вони пройдуть в період епідемії (очевидно, будуть внесені певні корективи під час голосування – дотримання соціальної дистанції, масковий режим, антисептики і т.д.);
  • це перші вибори до рад в об’єднаних територіальних громадах за оновленим виборчим законодавством;
  • в Україні відбулось укрупнення районів. Тепер замість 490 налічується 136 районів, відповідно вибори проходитимуть до райрад новостворених територіальних одиниць;
  • місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти – серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути щонайменше дві жінки. Без дотримання квот можуть відмовити кандидатам усього списку.
Читайте також:
Вибори 2020: на Закарпатті ЦВК утворила 18 територіальних виборчих комісій
Реклама

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року, у Закарпатській області затвердили території територіальних громад. Всього на Закарпатті їх налічується 64. У свою чергу ЦВК постановою від 8 серпня 2020 року оголосила у цих громадах перші вибори депутатів сільських, селищних та міських рад.

Відповідно до закону, у громадах, де налічується понад 10 тисяч виборців, вибори депутатів відбуватимуться за пропорційною виборчою системою. Це означає, що усі кандидати балотуватимуться за списком партій. Самовисування у таких громадах неможливе.

Реклама

Як пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан, у двох містах області – Ужгороді та Мукачеві, збільшиться кількість депутатів у міських радах. Відтепер їх буде не 36, як зараз, а 38. Крім цього, у містах, де налічується понад 75 тисяч виборців (на Закарпатті це Ужгород і Мукачево), якщо кандидат на міського голову не набере половину та плюс один голос від тої кількості виборців, які проголосували, буде оголошено другий тур.

Вибори в Мукачівській ОТГ – хто претендує на посаду голови

Найбільш цікавими вибори у Закарпатті завжди були в Ужгороді та Мукачеві. І якщо ужгородське волевиявлення людей мало в різні роки хоч якусь інтригу, то вибори в Мукачеві протягом останніх 20 років були "традиційними". Ми зараз не про їх перебіг (як от вибори 2004 року, які прославились грандіозним скандалом на весь світ), а про їх, фактично, підсумки – протягом останніх 20 років тут перемагали або представники, або прихильники політичної партії "Єдиний центр". Зараз же цієї політичної сили вже немає.

Саме тому почнемо ми наш аналіз саме з виборів голови Мукачівської ОТГ. Хто ж є претендентом (станом на 17 серпня)?

Реклама

"Команда Андрія Балога": без інтриги

Нещодавно інтернет-видання "PMG.ua" повідомляло, що політичну партію "Єдиний центр", головою якої був народний депутат Віктор Балога, 1 липня було перейменовано у партію "Команда Андрія Балоги". Також відбулася зміна керівника цієї партії: замість Віктора Балоги її очолив його син – Андрій Балога, який займає посаду міського голови Мукачева.

Зараз політична сила активно презентує свою команду в різних містах Закарпаття.

Звичайно ж, жодної інтриги в тому, хто претендуватиме від неї на пост голови саме Мукачівської ОТГ не виникає. Нинішній мер міста над Латорицею Андрій Балога хоч поки публічно не оголосив про свій намір змагатись за крісло голови Мукачівської міської об’єднаної територіальної громади, але, зрозуміло, саме він намагатиметься змінити нинішній статус міського голови на статус голови ОТГ.

Наприкінці липня соціологічною групою "Рейтинг" було проведено опитування, результати якого показують підтримку закарпатців саме політичній силі "Команда Андрія Балоги" (зверніть увагу, тут мова саме про партію, а не про претендента на голову ОТГ – ред.). Зазначається, що на виборчі дільниці готові прийти 80% мешканців Мукачівської ОТГ.

Варто додати, що вищезгаданий електоральний зріз "Рейтингом" був певної мірою поставлений під сумнів закарпатським журналістом Віталієм Глаголою, який прославився в регіоні публікацією ексклюзивних новин та інсайдів.

Вибори голови Мукачівської ОТГ: стартові розклади – 01

Скріншот з телеграм-каналу Віталія Глаголи

Реклама

Певною цікавістю є те, яку підтримку матиме Андрій Балога у селах, які увійшли у склад ОТГ.

Ілля Токар – як альтернатива

Нещодавно у соцмережі Фейсбук з’явилась публічна сторінка колишнього голови Мукачівської районної державної адміністрації. Прямого тексту заяви про участь у виборах голови Мукачівської ОТГ вона не містить, але інформація саме про повернення Іллі Івановича у місцеве самоврядування була вже раніше.

Позиціонування політика – як альтернатива… Саме такий висновок можна зробити з опублікованого заклику та аватарки профілю.

Читайте також:
Місцеві вибори 2020: відомо, хто увійшов до складу Мукачівської районної та міської ТВК

"Друзі, близькі, рідні – з Мукачева, Лавок, Ключарок, Дерцена, Нового Давидкова, Павшина, Шенборна, Нижнього Коропця, Доробратова, Горбка, Завидова, Залужжя, Ромочевиці, Макарьова, Барбова, Негрова, Форноша, Пістрялова... Немає безвихідних ситуацій в житті – завжди є альтернатива", – йдеться в його дописі.

Електоральних зрізів, де б фігурував Ілля Токар, поки немає, тому важко судити про його підтримку. Але інтриги додає те, що за розвиток кількох сіл, які зараз входять в Мукачівську ОТГ, свого часу відповідав саме Ілля Іванович. Тому, можна припустити, що саме там кандидат шукатиме основну підтримку на місцевих виборах.

Андрій Лукач як вибір партії "Рідне Закарпаття"

Нещодавно на політичному обрії краю з’явилась партія "Рідне Закарпаття". Що цікаво, створили її чотири діючі народні депутати України – Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк. Всі вони на своїх сторінках у соцмережі Фейсбук одночасно опублікували пости про нову партію і намір взяти активну участь у місцевих виборах.

Реклама

Народні депутати також пообіцяли найближчим часом оприлюднити списки кандидатів у депутати місцевих рад і на посади голів громад. Та вже зараз точаться розмови, що в Мукачеві цю політичну силу на виборах голови ОТГ представлятиме Андрій Лукач.

Інформації про потенційного кандидата вкрай обмаль. Єдине є очевидним – він не є політиком, відповідно, і на відміну від двох попередньо згаданих кандидатів, є людиною непублічною, тому йому доведеться докласти багато зусиль, щоб стати впізнаваним серед виборців.

Читайте також:
Свіжий рейтинг партій: хто проходить у Верховну Раду

У відкритому доступі на порталі YouControl можна знайти інформацію про людину з таким самим прізвищем. Зазначається, що він є керівником у 6 компаніях (окрім того, є ще бенефіціаром у кількох компаній):

  • "МУКАЧІВСЬКИЙ ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ І КОНСТРУКЦІЙ"
  • "ЗАКАРПАТБУД СЕРВІС"
  • "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ КАРПАТИ-Л"
  • "ПАП - БАР "ДУБЛІН"
  • "ЗАКАРПАТБУДТРЕЙД"
  • "ЗАКАРПАТПОСТАЧБУД"
Вибори голови Мукачівської ОТГ: стартові розклади – 02

Андрія Лукач та компанії, з яким його пов’язують

Реклама

Попри відсутність політичного досвіду, потенційний кандидат отримає підтримку відразу чотирьох діючих нардепів. А додайте ще до цього той факт, що, потенційно, до підтримки може включитись найрейтинговіший телеканал Закарпаття – М-студіо, опосередкованими власниками якого є згадані вище депутати.

Довідково. Цього року закарпатський телеканал "М-студіо" змінив структуру власності. Зокрема тепер медіаактив опосередковано належить родинам двох депутатів парламенту – Василя Петьовки та Валерія Лунченка, а також депутата Закарпатської обласної ради Мирослава Білецького. Крім того, стосунок до телеканалу можуть мати й народні депутати Роберт Горват та Владіслав Поляк. Про це повідомляє представник ІМІ в області, посилаючись на дані державних реєстрів.

Вибори голови Мукачівської ОТГ: стартові розклади – 03

Схематичне зображення структури власності суб’єкта інформаційної діяльності / Дані – М-студіо

"Опозиційної платформи – За Життя" вибирає кандидата

За інформацією джерел інтернет-видання "PMG.ua", дана політична сила саме визначається з кандидатом.

Попередньо змагатись за крісло очільника Мукачівської ОТГ повинен був Іван Чубирко, який у 2019 році балотувався до Верховної Ради від партії ОПЗЖ під 38 номером у списку як член партії. Втім, за нашою інформацією, скоріш за все кандидатом у очільники Мукачівської ОТГ стане директор  ТОВ "ДВС-САТ" Вячеслав Шутко.

Також цікавим є факт, що Вячеслав Шутко є співвласником телерадіокомпанії "Перший кабельний". Словом, підтримка однойменних телеканалу та інтернет-видання є гарантованою. 

Реклама
Читайте також:
Едгар Токар проситиме поліцію розібратись, чому по школах почали формувати незрозумілі списки

"Батьківщина" – на "реконструкції", "Європейська солідарність", "Голос" та інші – поки визначаються

Серйозні зміни зараз проходять у партії "Батьківщина". Політична сила на кожних місцевих виборах виставляла свого кандидата на посаду мера міста, щоправда безуспішно. Схоже, цей рік у закарпатському осередку ознаменується часом великих змін. Співрозмовники на правах анонімності зазначають, що у партію прийшли "нові люди", а тому не виключено, що саме вони визначатимуть нову стратегію розвитку політичної сили. Прогнозувати в такому світлі подій кандидата на очільника громади поки важко.

Інші політичні сили, як от "Європейська солідарність" та "Голос", поки зайняли вичікувальну позицію. Якщо в ЄС ще обдумовують над висуненням кандидата (або опосередковану підтримку "дотичного" до ідеології партії іншого кандидата), то висуванець "Голосу" Олександр Шершун на останніх парламентських виборах (тоді він конкурував із Віктором Балогою – батьком нинішнього мера Мукачева Андрія Балоги, – ред.) взагалі отримав посаду у владі – мукачівський міський голова Андрій Балога призначив його своїм радником з питань розвитку туристичної галузі міста.

Інші політичні партії поки своїх кандидатів не заявляли.

Слідкуйте за цією статтею, яка буде постійно оновлюватись...

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно