Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії

На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії

На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії

Закарпатська обласна територіальна виборча комісія 5 жовтня скасувала реєстрацію кандидата в депутати обласної ради від політичної сили «Слуга народу». Реєстрацію кандидата ТВК скасувала на підставі заяви від політичної сили. Однак сам кандидат – Івана Синетар, звернувся до суду із проханням його реєстрацію поновити. Закарпатський окружний адміністративний суд скаргу не задовольнив, однак 13 жовтня Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував постанову суду першої інстанції та скасував постанову ТВК про скасування реєстрації кандидата Івана Синетара.

ВІДЕО ДНЯ

Закарпатська обласна територіальна виборча комісія 5 жовтня на підставі заяви партії скасувала реєстрацію кандидата в депутати обласної ради від партії «Слуга народу» Івана Синетара. Однак кандидат звернувся із позовом про скасування цього рішення та поновлення його реєстрації до Закарпатського окружного адміністративного суду. 

Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув скаргу 9 жовтня та не задовільнив її, однак 13 жовтня Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував постанову суду першої інстанції та скасував постанову ТВК про скасування реєстрації кандидата Івана Синетара.

Реклама
Читайте також:
Місцеві вибори 2020: на Закарпатті поліція вже розслідує 14 кримінальних проваджень

Як зазначив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ голова Закарпатської обласної ТВК Юрій Фекете, реєстрацію кандидата комісія скасувала на підставі поданих партією документів.

Реклама

«Політичною партією, яка його висунула, були надані документи для скасування реєстрації кандидата, згідно з Виборчим кодексом. Однак постанову про скасування реєстрація кандидата скасував Львівський апеляційний суд», – зазначив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ Юрій Фекете.

На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії – 01
На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії – 02
Реклама
На Закарпатті суд поновив кандидата до облради від “Слуги народу”, реєстрацію якого ТВК скасувала на прохання партії – 03

Представник штабу партії «Слуга народу», нардеп Ігор Кривошеєв у коментарі ОПОРІ пояснив, що не може сказати, чому партія подала документи на скасування реєстрації кандидата, адже це внутрішньопартійна інформація, тому її не коментують.

Сам Іван Синетар розповів, що апеляційний суд у Львові 13 жовтня його скаргу задовольнив, тому наразі він є чинним кандидатом у депутати Закарпатської обласної ради від політичної партії «Слуга народу».

«Я виграв апеляцію. Вчора засідала ТВК, і відповідно до рішення суду скасувала те своє рішення про скасування моєї реєстрації. Від 6 жовтня. В мене немає ніякого конфлікту із партією, яка мене висунула, це просто технічна помилка. Це випадковість. Я був на конференції партії з приводу висунення мене кандидатом, однак на тій конференції, на якій нібито мали прийняти рішення про скасування моєї реєстрації, там ніхто не був. На засідання Львівського апеляційного суду був присутній Михайло Лаба, який підтвердив, що виникла технічна помилка», – пояснив у коментарі ОПОРІ Іван Синетар.

Відзначимо, Михайло Лаба – народний депутат від партії “Слуга народу” по округу №70 (центр - Свалява).

Ярослав Гулан , координатор мережі "Опора" на своїй сторінці у соцмережі написав: "Представник штабу партії Слуга Народу – Закарпаття нардеп Ігор Кривошеєв у коментарі ОПОРІ пояснив, що не може сказати, чому партія подала документи на скасування реєстрації кандидата, адже це внутрішньопартійна інформація, тому її не коментують.  Тобто, як бачимо, у партії "Слуга народу" не бажають пояснювати, у тому числі і власним виборцям, чого у них одних кандидатів то висувають, то потім знімають, і останні повинні відстоювати своє право бути кандидатом у судах. Правила культури, політичної культури – бути відкритим із виборцем, бо, впевнений, є виборці, і таких більшість, яким різниця є. А що ви думаєте – Анатолій Костюк, Андрій Жупанин, Михайло Лаба? Відповіді на такі питання будуть? Не сьогодні, хоча б завтра?.."

Нагадаємо, конференцію партії “Слуга народу” з приводу висунення кандидатів на місцевих виборах постійно переносили: спершу вона мала відбутися 19 вересня, потім - 20 вересня, однак  проведення заходу відкладалося. Лише із постанови Закарпатської обласної ТВК №30 від 26 вересня про реєстрації кандидатів партії відомо, що конференція обласного осередку партії пройшла 22 вересня. Разом з тим на сторінці обласного осередку партії у фейсбуку ввечері 23 вересня написали, що політсила представила своїх кандидатів в Ужгороді та оприлюднили фото із заходу, який, ймовірно, не був публічно анонсований.

Реклама
Читайте також:
25 жовтня будуть не лише вибори: Зеленський оголосив про проведення у цей день всенародного опитування

Відповідно до пунктів 1 та 2 частини 1 статті 231 Виборчого кодексу територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, окремого кандидата у депутати  включеного до єдиного та/або єдиного та територіального виборчих списків організації партії (під час виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) із виключенням його з відповідних виборчих списків, про скасування реєстрації окремого кандидата у депутати у багатомандатному виборчому окрузі (під час виборів депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) у разі:

1)звернення кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови не пізніш як за дев’ятнадцять днів до дня голосування із заявою про відмову від балотування. Така заява може бути засвідчена в порядку, встановленому Законом України "Про нотаріат", або подана до відповідної виборчої комісії особисто;

2) звернення організації партії не пізніш як за дев’ятнадцять днів до дня голосування щодо скасування реєстрації кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови відповідно до рішення, прийнятого у порядку, передбаченому статутом партії, яке додається до такого звернення. Зазначені документи підписуються керівником та засвідчуються печаткою організації партії, а в разі її відсутності - печаткою організації партії вищого рівня або печаткою партії.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно