Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Український вибір" обговорив питання внесення змін до Конституції

"Український вибір" обговорив питання внесення змін до Конституції

"Український вибір" обговорив питання внесення змін до Конституції
Днями в Ужгородському готельному комплексі «Унгварський» відбулося засідання круглого столу, який вже став однією з найобговорюваніших тем у закарпатських ЗМІ. Широко розрекламована ініціатива...

Днями в Ужгородському готельному комплексі «Унгварський» відбулося засідання круглого столу, який вже став однією з найобговорюваніших тем у закарпатських ЗМІ. Широко розрекламована ініціатива Віктора Медведчука «Український вибір» саме у нашому краї почала обговорення дуже важливої теми – право громадян на висловлення власної думки шляхом референдуму.

ВІДЕО ДНЯ

Координатор громадського руху «Український вибір» на Закарпатті, депутат Мукачівської міської ради Іван Чубірко представив основні засади організації, та зачитав вітальний лист учасникам круглого столу від Віктора Медведчука.

«Український вибір» – це не політична партія, – наголосив у своєму виступі Іван Іванович, – це реальна можливість повернути українському народу зневажені права і віру в справедливість, повернути Україні її горде і чесне ім’я. «Український вибір» – це механізм, який приведе в дію справжнє народовладдя».

Реклама

Актуальна тема та формат неполітичної організації, безперечно, збере навколо себе багато цікавих людей. На засіданні круглого столу ми побачили багато одіозних постатей закарпатського політикуму: Михайло Волощук – депутат ВР першого скликання, Мирослав Опачко – колишній мер Мукачева, депутати місцевих рад Роман Цендра та Василь Цубера, голова с. Середнє Водяне Ніцу Шіман, голова правління Мукачівської міськрайонної спілки адвокатів Олексій Фазекош, о. Димітрій Сидор, Михайло Думнич – член правління обласної організації роботодавців Закарпаття, заслужений вчитель України Віктор Машіка та інші.

Багато цікавих думок прозвучало на засіданні. Практично усі присутні погодились з тим, що українці фактично позбавлені права на волевиявлення шляхом референдуму. Якщо колись і проводилися місцеві референдуми, то усі вони були проігноровані владою. Яскравим прикладом, на який опиралися присутні, був референдум про статус Закарпаття, як самоврядного регіону у складі України. Тоді, у 1991 році більшість закарпатців проголосували за автономію нашого краю. Михайло Волощук, який в той час був у Верховній Раді, дуже добре пам’ятає ті події. Він навіть підходив до Президента України Леоніда Кравчука, коли дізнався, що це питання хочуть зняти з розгляду. І хоча Леонід Макарович пообіцяв, що питання буде підняте, результат усі ми знаємо.

Реклама

Прозвучали і слушні пропозиції, що громада має обирати не тільки міських та сільських голів та депутатів усіх рівнів, а й голів адміністрацій, суддів Конституційного та інших судів. І, що дуже важливо, має бути простий механізм їх відкликання у разі неналежного виконання ними своїх обов’язків.

Але в тій ситуації, що ми маємо сьогодні, про це можна тільки мріяти. Усі ми розуміємо, що законодавство передбачає референдум, як волевиявлення, але до реального народовладдя, чи то б пак, демократії, нам ще дуже далеко.

Для реалізації свого права нам потрібна правова держава – такого висновку дійшли учасники зібрання. Як тільки законодавство запрацює – громада зможе сама визначати важливі для України питання, такі як зовнішній вектор, мовні питання, довіра до тих чи інших політичних сил чи посадовців. Не можуть такі серйозні питання, як, наприклад, «Закон про мовні засади», вирішуватися невеликою групою людей. Коли цей Закон підтримає або не підтримає уся країна – це буде реальне волевиявлення, а не привід для політичних зловживань та розколу країни.

Реклама

Свою неупереджену позицію демократичного волевиявлення народу Віктор Медведчук більш детально представив на сайті громадського руху «Український вибір».

Юрій Кравчук

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно