Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Які пісні страви готують на Святвечір: що має бути на столі

Які пісні страви готують на Святвечір: що має бути на столі
Фото: Depositphotos

На Святвечір українці готують 12 пісних страв. Це особливий день для кожного християнина, який сповнений давніх традицій.

За стіл сідають з появою першої зірки на небі. А до того, упродовж цілого дня, намагаються дотримуватись строгого посту.

ВІДЕО ДНЯ

У різних куточках України є певні відмінності, які 12 пісних страв кладуть на стіл. Але загалом вони всі подібні. Відрізняються хіба що рецептурою приготування.

Читайте також:
Різдво на Закарпатті: традиції Святвечора та гарні українські колядки
Реклама

Пісні страви на Святвечір

  1. Кутя.
  2. Узвар.
  3. Грибна поливка.
  4. Голубці.
  5. Вареники (з картоплею або картоплею та грибами).
  6. Смажені гриби.
  7. Пампушки (у Закарпатській області готують фанки).
  8. Капуста тушкована з грибами.
  9. Квасоля.
  10. Риба.
  11. Оселедець.
  12. Хліб.

Головною стравою на Святвечір є кутя. Рецепт її приготування передається з покоління в покоління. Згідно з традицією, саме з неї починали трапезу та закінчували.

Реклама

Найбільше відмінностей є у приготуванні першої страви. Десь готують грибну поливку, десь пісний борщ, а в деяких областях капусняк.

Раніше видання інформувало, що 31 грудня за новим календарем відзначатимуть 2 свята.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно