Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 308 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 16 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 100+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Масло ГХІ: що це таке та яка його користь

Масло ГХІ: що це таке та яка його користь

Масло ГХІ — це різновид освітленого вершкового масла, популярного в кулінарних традиціях Близького Сходу та Індії. Чи відрізняється воно від звичайного та яке на смак, розповідаємо нижче.

Вважається, що масло ГХІ, або топлене масло, виникло в долині Інду близько 8000 років тому, і воно є основним продуктом харчування південноазіатської комори. В останні роки воно почало все ширше використовуватися на Заході.

ВІДЕО ДНЯ

Топлене масло можна використовувати як замінник вершкового масла, і багато людей вважають, що воно може бути більш здоровою альтернативою для використання в кулінарії.

Що таке масло ГХІ

Це освітлене вершкове масло, з якого всі сухі речовини молока та воду видаляють, щоб залишити лише вершковий жир. Це відбувається, коли масло нагрівається і рідина і молоко відокремлюються від жиру.

Реклама
Читайте також:
Називають королівською ягодою: чим корисний аґрус та кому найперше його потрібно їсти

Частина молока твердне і знежирюється, а те, що залишається, є маслом ГХІ, або освітленим рідким жиром. Топлене масло вариться трохи довше, ніж зазвичай освітлене вершкове масло, що призводить до більш горіхового, майже карамельного смаку.

Реклама

Різниця із звичайним маслом

Оскільки тверді залишки молока були відціджені, топлене масло має набагато вищу температуру димлення, ніж масло, і його можна зберігати в коморі в закритому вигляді, як і олію, оскільки воно майже повністю жирне.

Обидва є твердими при кімнатній температурі, а за поживністю топлене масло та масло майже ідентичні — майже 100% калорій отримують із жиру. Але, оскільки масло ГХІ освітлене, воно не містить ані казеїну (домінуючий білок у молоці), ані лактози, то полегшує перетравлення тим, хто має непереносимість лактози.

Користь масла ГХІ

Вважається, що топлене масло містить масляну кислоту, яка сприяє здоров’ю кишечника та допомагає травленню, антиоксиданти та вітаміни в топленому маслі допомагають зміцнити імунну систему.

Реклама

Масло ГХІ багате омега-3 жирними кислотами, які підтримують когнітивні функції та пам’ять. Його природні зволожуючі властивості можуть покращити здоров’я та зовнішній вигляд шкіри. Топлене масло допомагає організму засвоювати жиророзчинні вітаміни та мінерали з інших продуктів.

Раніше повідомлялось, яка користь чорної смородини та кому найперше потрібно її вживати.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно