Скільки хвилин потрібно стерилізувати банки у мікрохвильовці та в окропі

Правильна стерилізація — запорука того, що консервація збережеться до зими без неприємних сюрпризів. Розповідаємо, скільки хвилин стерилізувати банки у мікрохвильовці чи окропі.
Одна з найпоширеніших проблем під час зберігання домашніх запасів — «вибухання» банок. Найчастіше це трапляється через неправильну стерилізацію. Варто знати кілька правил підготовки самих банок для консервації.
ВІДЕО ДНЯПеред початком консервації важливо перевірити стан тари. Для заготовок підходять лише цілі банки — без тріщин, сколів чи інших пошкоджень. Кришки краще використовувати нові. Якщо ж берете ті, що були у використанні (йдеться про «швидкозакрутки»), уважно огляньте їх, адже на них не повинно бути іржі, подряпин або деформацій.
Перед стерилізацією ретельно вимийте банки та кришки за допомогою натуральних засобів — наприклад, соди. Потім можна переходити до стерилізації.
Як стерилізувати банки окропом
Це один із найпоширеніших та перевірених способів.
Реклама- Налийте в каструлю воду приблизно на половину об’єму та доведіть до кипіння.
- Опустіть у воду кришки.
- Над каструлею встановіть друшляк, сито або решітку та розмістіть банки шийкою донизу.
- Час стерилізації залежить від об’єму тари. До 1 л — 6-8 хвилин, 1-2 л — 10-15 хвилин, 3 л і більше — 20-25 хвилин.
- Після появи великих крапель води на внутрішніх стінках банки стерилізацію можна завершити.
- Простерилізовані банки поставте на чистий сухий рушник шийкою донизу, кришки — внутрішньою стороною вниз.
Скільки хвилин стерилізувати у мікрохвильовці
Зверніть увагу, що у мікрохвильовій печі стерилізувати можна лише банки, не кришки.
- У кожну банку налийте 1,5-2 см води.
- Помістіть їх у мікрохвильову піч.
- Встановіть максимальну потужність та стерилізуйте 3-5 хвилин.
- Коли вода закипить, а на стінках з’являться краплі — процес завершено.
- Обережно злийте воду та поставте банки на рушник шийкою донизу до повного висихання.
Раніше видання публікувало інформацію про маринад для огірків. Зокрема, скільки класти солі, цукру та оцту на 1 літр.