Коли краще вибирати картоплю, щоб вона довго зберігалась

Час збирання картоплі в Україні визначається насамперед сортом та погодними умовами сезону. У більшості регіонів основний період збору врожаю припадає на кінець серпня — початок вересня.
Водночас ранні сорти можна викопувати вже з середини серпня, тоді як пізньостиглі часто дозрівають лише наприкінці вересня або навіть на початку жовтня.
ВІДЕО ДНЯНайточніше визначити час збору можна, орієнтуючись на стан рослин. Жовтіння та в’янення листя — сигнал, що рослина вже завершила активний ріст і живлення надземної частини, спрямовуючи ресурси у бульби.
РекламаЩоб перевірити зрілість бульб, викопайте кілька рослин. Достатньо сформовані картоплини мають відповідати середньому розміру для конкретного сорту. А ще обов’язково оцініть стан шкірки, яка на бульбах має загрубіти. Це означає, що картопля повністю сформована та готова до тривалого зберігання.
Можна зазначити, що у середньому від моменту посадки до збору урожаю картоплі проходить від 2,5 до 4 місяці.
Важливо пам’ятати, що зберігати зібраний урожай варто у сухому й темному погребі при сталій температурі від +2 до +4 градусів. Це, звісно ідеальні умови. Якщо є місце, але тепліше на 2-3 градуси, то воно так само годиться. Але тоді необхідно закрити його від прямих сонячних променів. Інакше бульби проростуть і стануть непридатними до вживання.
Перед цим видання розповідало, коли потрібно викопувати часник.