Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Коли потрібно викопувати часник: зверніть увагу на 2 головні ознаки

Коли потрібно викопувати часник: зверніть увагу на 2 головні ознаки

Коли потрібно викопувати часник
Фото: ілюстративне

Важливо підібрати оптимальний час, коли потрібно викопувати часник. Хоча це і невибаглива рослина, але для кращого зберігання варто його зібрати після появи цих 2 ознак.

Є дві чіткі ознаки, які показують можливість збору озимого часнику. Вони свідчать, що овоч повністю дозрів і вже готовий до збору. Наголошуємо, що це стосується озимого, тобто того часнику, який був висаджений восени минулого року.

ВІДЕО ДНЯ

Перша ознака пов’язана з пір’ям, друга — з корінням. Тільки коли вони обидві співпали, то можна ставати до роботи. Інакше варто почекати, адже головки ще не дозріли і є ймовірність їх підгнивання.

Читайте також:
Жовтіє цибуля, але її ще можна врятувати: чим обробити, щоб не в’янула
Реклама

Дві ознаки, коли викопувати озимий часник

  • Перша — на «стрілках» з’являється насіннєва коробка. Як тільки вона починає «лопати», то урожай готовий до збору. Зазвичай в цей час нижче «пір’я» вже висохло, а верхні стебла сильно пожовтіли.
  • Друга — зріле коріння. Варто викопати 2-3 головки з різних місць грядки й глянути на коріння. Якщо воно світло-сіре, то овоч достиглий.

Що зробити, щоб часник довго зберігався

Щоб часник довго зберігався, варто знати правила його збору. Найперше, варто за 7-10 днів до викопування припинити полив, якщо такий ще ведеться. Збирати варто у суху погоду, щоб його лушпиння було якомога чистішим від ґрунту.

Реклама

Далі часник варто поставити висихати. В жодному разі не відправляйте його мокрим у погріб, оскільки він точно зіпсується, стане м’яким та не надто ароматним.

Дуже часто у старих українських фільмах можна побачити, що за допомогою сухих стебел плетуть косу та підвішують часник для зберігання (на горищі або в коморі). Насправді це неспроста, адже він ідеально зберігається у сухому приміщенні при гарній вентиляції. Це дуже давня українська традиція зберігання часнику.

Раніше видання розповідало про підживлення рослини, щоб головки овочу росли більші за кулак.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно