Чи можна їсти багато винограду та який корисніший — білий чи темний

Користь винограду відома здавна, причому вона доведена науковими дослідженнями. Розповідаємо, чим корисний виноград та чи можна його багато вживати.
Виноград належить до найцінніших продуктів харчування завдяки унікальному поєднанню вітамінів, амінокислот, мікроелементів та біологічно активних сполук.
ВІДЕО ДНЯВін ефективно зміцнює стінки кровоносних судин та нейтралізує шкідливий холестерин. Калій у складі ягід стимулює серцеву діяльність, а природні антиоксиданти знижують ризик серцево-судинних патологій.
Природні ферменти та клітковина нормалізують метаболізм, усувають закрепи та покращують загальне функціонування шлунково-кишкового тракту.
РекламаКористь винограду ще й у тому, що він покращує самопочуття. Вітаміни групи B покращують кровотворення та знижують стомлюваність. Регулярне споживання винограду відновлює енергетичні ресурси та підвищує працездатність.
Науково доведений факт про виноград
Дослідження американських вчених підтверджують значний профілактичний потенціал винограду проти онкологічних захворювань. Ресвератрол — ключова сполука ягід — блокує ріст ракових клітин у молочній залозі, товстому кишківнику та передміхуровій залозі.
Своєю чергою китайські науковці довели, що речовини з виноградного насіння ефективно руйнують патологічну клітинну тканину при онкології кишківника.
Скільки можна їсти винограду
Рекомендована порція становить 130-150 грамів щодня для дорослих. Важливо розуміти, що вона може бути індивідуальною. Занадто багато ягідок не рекомендують вживати.
Не варто вживати його людям з виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки (загострення), при цукровому діабеті, гіпертонії та цирозі печінки.
Який виноград корисніший
І білий і темний є корисним. Вони відрізняються лише кількістю тих чи інших вітамінів і мікроелементів. Наприклад, у білому більше вітамінів С та K. Водночас у темних сортах — вища кількість антиоксидантів. Саме вони мають більші протибактеріальні властивості.