Такі просять взагалі не вживати: які консерви та домашні заготовки вважають небезпечними
Консервовані продукти зручні, адже вже готові до споживання. Та потрібно бути пильними, щоб не нашкодити здоров’ю. Для цього потрібно знати кілька базових правил їх споживання.
У Держпродспоживслужбі наголошують на правильності приготування та зберігання консервованих продуктів. Порушення технології може призвести до серйозного отруєння. Так само потрібно бути обачними з консервами, які придбані у магазинах чи ринках.
ВІДЕО ДНЯНебезпека може чатувати у різних видах консервації. Це може бути риба, м'ясо, овочі та гриби. Навіть до тих консервів, які продаються зі значним терміном придатності, потрібно обережно ставитись. Адже не завжди відомо, чи за належних умов їх зберігали.
РекламаБактерії, що викликають ботулізм, розмножуються у консервах саме через недотримання умов зберігання та транспортування. Неякісна підготовка продуктів перед консервацією також створює сприятливе середовище для розвитку небезпечних мікроорганізмів.
Як розпізнати небезпечні продукти
Експерти звертають увагу на те, що заражені продукти не завжди мають зовнішні ознаки псування. Їхній смак та колір можуть залишатися незмінними. Проте категорично заборонено вживати:
- продукти з роздутих металевих консервів,
- вміст банок зі здутими кришками,
- нещільно закриті консерви,
- продукти з незвичним або неприємним запахом,
- консерви без характерного клацання при відкритті,
- вміст банок із помутнінням, плівкою або бульбашками повітря.
Також не рекомендується споживати домашні заготовки, зроблені понад рік тому.
Раніше видання розповідало, які рибні консерви дійсно корисні.