Рецепт, як зварити узвар із сухофруктів на Святвечір
Узвар — це напій, який готували ще наші предки на Святвечір. Готується із сухофруктів, рецепт дуже давній, але вельми простий.
Традиційно узвар готують тільки із сушених яблук та груш. Восени добрі ґазди спеціально відбирають тільки найкращі плоди та ставлять їх висушуватись на сонці. Ось в цьому і є головний секрет смачності, адже скибочки груш та яблук віддають вологу, залишаючи при цьому корисні речовини та фруктозу.
Звісно, приготувати узвар можна й із сухофруктів, які продають у супермаркетах. Але смак буде трохи іншим, зазвичай не таким солодкуватим.
Загалом для 5 літрів узвару потрібно:
- відповідна кількість води,
- 150 грамів сушених яблук,
- 150 грамів сушених груш.
Як зварити узвар — рецепт
- Для початку помийте сухофрукти під проточною водою.
- Візьміть велику каструлю та закип’ятіть в ній воду.
- Киньте у кип’ячену воду сухофрукти та проваріть їх 3-5 хвилин.
- Зніміть з вогню, закрийте кришкою і дайте настоятись не менше 2 годин.
- Якщо для вас напій недостатньо солодкий, можна додати цукру або меду.
Дехто проціджує узвар, адже під час варіння і у період настоювання від сухофруктів може відділятись певна їх частинка. Але, рекомендуємо, подавати не ціджений, так він ще смачніший.
З чого ще готують узвар
Загалом узвар готують, окрім згаданих яблук та груш, також із сушених вишень, слив, родзинок. Подекуди збереглась традиція готувати узвар з додаванням меду. В такому випадку він виходить ще солодшим.
Ще однією рекомендацією є замочити сухофрукти перед варінням на 2-3 години. Обов’язково — у холодну воду. Це дозволить покращити смак напою та зробити його більш насиченим.
Раніше видання інформувало, які пісні страви повинні бути на столі у Святвечір.