Як приготувати закарпатський банош на плиті: рецепт, який точно вдасться всім
Банош — візитівка закарпатської кухні. Якщо турист приїжджає в найзахіднішу область України, то майже точно він захоче скуштувати цю страву.
Якщо говорити в загальному, то страва доволі проста. Кукурудзяна крупа вариться на сметані. Потім її подають з бринзою та шкварки або білими грибами. Та все ж, навіть такий простий рецепт має деякі нюанси.
Кілька порад перед приготуванням. Згідно з оригінальною рецептурою, банош готується на сметані, а не на молоці. Причому сметана повинна бути жирною, а ще краще — домашньою. Саме вона дасть отой неймовірний смак та певну кислинку страві.
Ще важливим є процес приготування: потрібно постійно помішувати. Якщо цього не робити, а просто всипати крупу, то банош матиме інший смак, це буде нагадувати скоріше поленту, ніж відому закарпатську страву.
Інгредієнти:
- кукурудзяна крупа — близько 150 грамів,
- сметана (чим жирніша, тим краще) — 1 літр,
- дрібка солі,
- за бажання і для подачі — бриндза та шкварки.
Як варити банош
- У каструлю влийте сметану та посоліть її, доведіть до кипіння.
- Тепер головний момент у приготуванні. Всипайте крупу цівкою та постійно помішуйте. Вогонь при цьому потрібно зменшити. Помішувати її потрібно до того моменту, аж поки не звариться. На це піде до 10 хвилин. Ви зрозумієте, що банош готовий, коли він загусне.
- Подавати можна з бринзою та шкварками.
Раніше видання публікувало, як приготувати млинці на молоці за рецептом Євгена Клопотенка.