Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Як приготувати закарпатський банош на плиті: рецепт, який точно вдасться всім

Як приготувати закарпатський банош на плиті: рецепт, який точно вдасться всім

Фото: Depositphotos

Банош — візитівка закарпатської кухні. Якщо турист приїжджає в найзахіднішу область України, то майже точно він захоче скуштувати цю страву.

Якщо говорити в загальному, то страва доволі проста. Кукурудзяна крупа вариться на сметані. Потім її подають з бринзою та шкварки або білими грибами. Та все ж, навіть такий простий рецепт має деякі нюанси.

Кілька порад перед приготуванням. Згідно з оригінальною рецептурою, банош готується на сметані, а не на молоці. Причому сметана повинна бути жирною, а ще краще — домашньою. Саме вона дасть отой неймовірний смак та певну кислинку страві.

Читайте також:
Як готує сирники Євген Клопотенко: рецепт та одна важлива порада

Ще важливим є процес приготування: потрібно постійно помішувати. Якщо цього не робити, а просто всипати крупу, то банош матиме інший смак, це буде нагадувати скоріше поленту, ніж відому закарпатську страву.

Інгредієнти:

  • кукурудзяна крупа — близько 150 грамів,
  • сметана (чим жирніша, тим краще) — 1 літр,
  • дрібка солі,
  • за бажання і для подачі — бриндза та шкварки.

Як варити банош

  1. У каструлю влийте сметану та посоліть її, доведіть до кипіння.
  2. Тепер головний момент у приготуванні. Всипайте крупу цівкою та постійно помішуйте. Вогонь при цьому потрібно зменшити. Помішувати її потрібно до того моменту, аж поки не звариться. На це піде до 10 хвилин. Ви зрозумієте, що банош готовий, коли він загусне.
  3. Подавати можна з бринзою та шкварками.

Раніше видання публікувало, як приготувати млинці на молоці за рецептом Євгена Клопотенка.