Заборонений смаколик: яку рослину не можна зривати
Цю рослину вважають весняним суперфудом, однак зривати та продавати її заборонено. За це передбачений штраф.
В Україні заборонено продавати та зривати дикий часник (черемшу). Про це нагадав кулінарний експерт Євген Клопотенко.
«Якщо ви десь вже куштували черемшу, то всьо, ідіть і покайтеся, бо так не можна. Черемша занесена в Червону книгу України», — написав він на своїй сторінці у Facebook.
За словами Клопотенка, «смак тої черемші засів у серці і не пускає». Тому шеф-кухар пропонує легалізувати черемшу. Як варіант розв’язання проблеми він радить закуповувати рослини чи насіння в країнах, де черемша не є червонокнижною.
Чому не можна продавати черемшу на ринку?
В Україні черемша перебуває на межі зникнення. У 1980 році вона потрапила у Червону Книгу. Масовий збір черемші може призвести до послаблення або й виродження виду.
Покарання за незаконний збір і продаж черемші передбачене частиною 2 статті 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штраф складає від 340 до 1700 гривень з конфіскацією товару.
Штраф передбачений навіть за окремо зірвану стеблинку черемші. Порушнику доведеться сплатити 62 гривні.
Нагадаємо, в Україні також заборонено спалювання сухої трави (сухостою). За це також передбачено штраф.