Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Заборонений смаколик: яку рослину не можна зривати

Фото: Unsplash

Цю рослину вважають весняним суперфудом, однак зривати та продавати її заборонено. За це передбачений штраф.

В Україні заборонено продавати та зривати дикий часник (черемшу). Про це нагадав кулінарний експерт Євген Клопотенко.

«Якщо ви десь вже куштували черемшу, то всьо, ідіть і покайтеся, бо так не можна. Черемша занесена в Червону книгу України», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також:
Поліція Закарпаття попереджає про заборону продажу первоцвіту

За словами Клопотенка, «смак тої черемші засів у серці і не пускає». Тому шеф-кухар пропонує легалізувати черемшу. Як варіант розв’язання проблеми він радить закуповувати рослини чи насіння в країнах, де черемша не є червонокнижною.

Чому не можна продавати черемшу на ринку?

В Україні черемша перебуває на межі зникнення. У 1980 році вона потрапила у Червону Книгу. Масовий збір черемші може призвести до послаблення або й виродження виду.

Покарання за незаконний збір і продаж черемші передбачене частиною 2 статті 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штраф складає від 340 до 1700 гривень з конфіскацією товару.

Штраф передбачений навіть за окремо зірвану стеблинку черемші. Порушнику доведеться сплатити 62 гривні.

Нагадаємо, в Україні також заборонено спалювання сухої трави (сухостою). За це також передбачено штраф.