Чи можна їсти багато сої: чим вона корисна та небезпечна
У період посту зростає споживання сої. Розповідаємо про користь сої та шкоду.
Соя є одним із найпопулярніших продуктів у світі. Її додають у рослинне молоко, тофу, соєвий соус і навіть шоколад. Соєві продукти часто рекомендують веганам і тим, хто хоче зменшити споживання м’яса. А все тому, що вона багата на білок. Соя містить амінокислоти, тому чудово замінює м’ясо.
Ще вона знижує рівень холестерину. Дослідження показали, що регулярне споживання продукту допомагає знизити рівень саме «поганого» холестерину, а це означає — менший ризик серцево-судинних захворювань.
Завдяки високому вмісту кальцію та магнію, соя може зміцнювати кістки і знижувати ризик остеопорозу.
Але не все так однозначно. Є люди, яким соя може не підійти або навіть зашкодити. По-перше, варто знати про гормональні порушення. Через вміст ізофлавонів надмірне споживання продукту може впливати на рівень гормонів, особливо у чоловіків. Але це якщо їсти дуже багато соєвих продуктів щодня.
По-друге, соя входить до списку восьми найсильніших алергенів у світі. Якщо є алергія на бобові — будьте обережним.
По-третє, велика частина сої у світі генетично модифікована. Варто обирати органічний продукт з маркуванням на упаковці «Non-GMO».
Раніше видання інформувало, які консерви вважають корисними для літніх людей.