Кабачки можуть бути отруйними: як розпізнати небезпечні овочі

Кабачки можуть бути отруйними: як розпізнати небезпечні овочі

Читайте, чому треба пробувати на смак сирі кабачки перед приготуванням та як розпізнати отруєння ними.

Мало хто знає, що такий популярний овоч, як кабачок, може бути отруйним. З нього можна зробити смачні страви, які прикрасять святковий стіл та здивують смаком, але перед тим варто спробувати кабачок на смак. Зараз літо — розпал сезону, коли на столі з’являються свіжі овочі та фрукти, і це один із них.
Справа в тому, що іноді кабачки та інші гарбузові можуть містити токсичну речовину — кукурбітацин, який не лише спричиняє отруєння, а й у деяких випадках викликає випадіння волосся. Більше про це — далі в публікації.

Читайте також:
Що приготувати з кабачків: рецепт незвичного салату, який ви ще не куштували

Тож у кабачках, гарбузі, огірках, динях або патисонах іноді з’являється гіркота — саме вона вказує на наявність кукурбітацину. Тому обов’язково спочатку перевірте зрізаний край або шматочок м’якоті сирим: якщо гірчить — це попереджувальний сигнал. Будь-який неприємний присмак — причина не ризикувати.

Якщо ви з’їли гіркий гарбузовий овоч, не дивуйтеся появі нудоти, блювання, болю в животі або діареї — це типові ознаки. Іноді наслідки отруєння можуть призвести до зневоднення, яке викликає слабкість, запаморочення і навіть прискорене серцебиття. У найважчих випадках може розвинутися набряк печінки, підшлункової залози або легенів — дуже небезпечно. Тому при появі таких симптомів краще звернутися до лікаря.

Раніше видання писало, як правильно смажити кабачки.