Різдвяний штолен: рецепт випічки, яку можна приготувати вдома

Різдвяний штолен: рецепт випічки, яку можна приготувати вдома

Публікуємо рецепт класичного різдвяного штолена від Лілії Цвіт.

За три тижні до Різдва в багатьох країнах Європи готують випічку, яка асоціюється саме із цим великим святом, — штолен. Це традиційна німецька випічка, але зараз її готують, продають і куштують далеко за межами цієї країни.

За цей час штолен вдосталь наповниться ароматом спецій та сухофруктів і на Різдво смакуватиме по-особливому. В останні кілька років така різдвяна випічка стала доволі популярною і в Україні. Але, звісно, не такою популярною, як традиційні українські різдвяні страви. Тому у багатьох магазинах в містах та селах вже можна купити штолен.

Читайте також:
На вигляд буде схожа на справжню: як приготувати «червону ікру» на свята вдома

Але він не зрівняється з тим, який буде приготований власноруч. Тому пропонуємо рецепт цієї випічки, яким поділилась відома галицька блогерка та господиня Лілія Цвіт.

Різдвяний штолен від Лілії Цвіт — покроковий рецепт

Для приготування традиційної німецької випічки знадобиться чимало інгредієнтів. Але зазначимо, що з такої кількості вийде три штолени вагою 600-700 грам.

Для опари знадобляться:

  • 150 мл молока;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 15 г пресованих дріжджів або 5 г сухих;
  • 80 г борошна.

Для тіста треба:

  • 1 яйце;
  • 80 г цукру;
  • 100 г кефіру;
  • 1 пачка ванільного цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 150 г масла 83%;
  • 370 г борошна.

Для наповнення знадобляться:

  • 200 г родзинок;
  • 100 г кураги;
  • 100 г журавлини;
  • цедра 1 грейпфрута;
  • 100 г горіхів;
  • 3 ч. л. суміші спецій — мускатний горіх, імбир, кориця, подрібнені зерна кардамону;
  • 200 мл коньяку.

Для начинки потрібно:

400 г фруктового провареного пюре;

40 грам манної крупи.

Додатково знадобляться:

  • 100 г масла;
  • 200 г цукрової пудри.

Як приготувати штолен

Спочатку всі сухофрукти треба помістити в банку або іншу ємність і залити їх окропом, щоб добре промити. Далі воду слід злити і додати до сухофруктів натерту цедру грейпфрута.

Далі потрібно додати дрібку кориці, меленого мускатного горіха, імбиру та подрібнені зерна кардамону.

У банку треба влити коньяк, закрити її кришкою і добре збовтати. Її слід залишити у холодильнику мінімум на добу, а в ідеалі — на 5 діб.

Наступний крок — це влити у велику миску тепле молочко, всипати 1 ст. л. цукру і добре перемішати. Далі додати дріжджі, 100 г борошні і замісити рідке тісто. Опару, яка вийшла, треба залишити на 40 хвилин у теплому місці.

Для здоби потрібно розтопити масло, додати до нього яйця, цукор, вершки, сіль і перемішати все це до однорідності.

Потім здобу треба додати до опари. Помаленьку слід всипати борошно і протягом 10 хвилин вимішувати тісто. Далі його на 40 хвилин залишити у теплі.

За цей час варто зайнятись горіхами і подрібнити їх. Потім горіхи слід додати до тіста, далі всипати настояні в банці сухофрукти. Усі це добряче вмішати в тісто і знову залишити у теплі, але цього разу на годину.

Наступний крок — розділити тісто на 3 рівні частини і кожну з них, як зазначає Лілія Цвіт, розкачати у форму прямокутника завтовшки 2 см. Із кожного шматка доведеться сформувати штолен. Далі традиційний десерт варто на 20 хвилин залишити, а потім випікати впродовж години при температурі 160 градусів.

Коли різдвяний штолен приготується і буде ще гарячим, його варто змастити топленим маслом та щедро посипати цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше видання публікувало рецепти 12 різдвяних страв.