Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Кримінал
  • В області поліція розслідує 81 кримінальне провадження про підробленння COVID-документів

В області поліція розслідує 81 кримінальне провадження про підробленння COVID-документів

З початку видачі в Україні спеціальних свідоцтв про щеплення на Закарпатті поліція розслідує 81 кримінальне провадження, що стосується підроблених свідоцтв про вакцинацію чи ПЛР-тестів.

При цьому 85% від загальної кількості справ, а це 69 кримінальних проваджень, стосуються саме користувачів таких документів. І в переважній більшості випадків порушників виявляють при спробі перетину кордону. 

Для військовослужбовців Державної прикордонної служби виявити ознаки підробки є справою кількох хвилин. Далі на місце події прибуває слідчо-оперативна група поліції, яка документує факт вчинення  особою злочину передбаченого ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України (використання підроблених документів, печаток, штампів), і винні обов’язково несуть за це відповідальність.

Читайте також:
На Закарпатті поліція перевіряє наявність COVID-сертифікатів у пасажирів автобусів

Так, до прикладу, Ужгородський міськрайонний суд уже виніс вирок щодо двох таких правопорушників.

Один із випадків стосувався нехтування закону мешканкою села Есень, що на Ужгородщині. Повертаючись із Угорщини в Україну, на міжнародному пункті пропуску жінка пред’явила інспекторам фальшивий документ, який засвідчував про негативний результат ПЛР-тестування. Таким чином жінка розраховувала уникнути самоізоляції на території України. За ухвалою суду жінку визнали винною та призначили покарання у вигляді штрафу. 

Ще 4 кримінальні провадження за аналогічними злочинами з обвинувальними актами скеровано до суду, а двом особам дізнавачі поліції повідомили про підозру. Найближчим часом вони теж постануть перед судом.

Поліцейські вкотре наголошують: кожна спроба отримати підроблений документ про вакцинацію чи результати ПЛР-тестування – не лише порушення Закону та марна трата грошей, але й вкрай небезпечне нехтування власним здоров’ям та здоров’ям оточуючих.