Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Найдорожчі гриби у світі ростуть в Україні: як вони виглядають та яка ціна

Найкращі ресторани світу ці гриби використовують у дуже малих порціях та здебільшого як добавку (спецію). Вони дуже дорогі. Водночас зустрічаються в Україні, зокрема в Карпатах та на Закарпатті.

Йдеться про трюфелі, які ростуть під землею, а на смак не схожі на жоден інший гриб. Зовні трюфелі нагадують маленьку дивну картоплю, але насправді це гриби. Серед них є як їстівні, так і отруйні види.

Правильні трюфелі формуються на глибині до 20 см в землі й тісно пов’язані з кореневою системою дерев. Вони отримують воду та поживні речовини саме завдяки симбіозу з деревами, тому для формування якісних трюфелів важливо, щоб дерева були здоровими.

Ростуть ці гриби колоніями, зазвичай залишаючись на одному й тому ж місці протягом багатьох років.

Читайте також:
Рідкісний гриб виявили на території нацпарку "Синевир"

В Україні найбільш придатні для зростання білого трюфеля умови — в Закарпатті, зокрема на Воловеччині, Березнянщині та частково Перечинщині. Ці гриби надають перевагу південним схилам, мішаним лісам і помірній вологості.

За несприятливих умов трюфель погано розвивається, що негативно впливає як на його якість, так і на ринкову вартість.

Трюфелі мають настільки високу цінність, що їх продаж спричинив появу масштабного підпільного «чорного» ринку. У світі рекордним за вартістю став білий італійський трюфель вагою 1,3 кг, який продали за вражаючу суму — 330 тисяч доларів.

Який смак у трюфелів

У статті на сайті знаного кулінара Євгена Клопотенка описаний їх смак. Трюфелі вирізняються насиченим, інтенсивним смаком, у якому гармонійно поєднуються землисті й грибні ноти. Цей унікальний аромат робить їх неповторними серед інших видів грибів. Залежно від сорту трюфеля смакові відтінки можуть значно різнитися — а сортів існує чимало.

Серед найпоширеніших видів трюфелів — білі, чорні, літні, бургундські, французькі чорні та чорні літні. Чорні трюфелі мають яскравий, майже пряний аромат і зазвичай набувають виразнішого смаку після термічної обробки. Їхній смак часто порівнюють з горіховим, деревним, грибним, а іноді навіть із шоколадним.

Чорний трюфель

Білі трюфелі вважаються більш делікатними за смаком, але все одно легко помітними в будь-якій страві. Їхній аромат мускусний, а смак часто описують як легкий, з часниковими нотками. Саме білі та чорні трюфелі мають найбільшу популярність у світі гастрономії.

На «чорному» ринку трюфель збувають за ціною приблизно у 400 євро за 100 грамів. Принаймні про це йдеться у статтях, розміщених у медіа на цю тему в попередні роки.

Раніше видання розповідало, як на Закарпатті чоловік продав гриби за 200 гривень, хоча вони коштували кілька тисяч доларів.