Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фальсифікат вершкового масла масово продають українцям

Фальсифікат вершкового масла масово продають українцям в магазинах, супермаркетах і на ринках. Близько 40-50% вершкового масла з ціною до 40 грн за пачку, яке продають в Україні, є підробкою. Покупцям підсовують маргарин замість молочного продукту.

Такий результат показала лабораторна перевірка масла, яку провів виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов. "Виходить, що з масла, дешевшого за 40 грн, чотири підробки, чотири справжніх. І це ми ще не перевірили, чи чесно вказано відсоток жирності", – сказав Несміянов. 

Для перевірки обирали масло українських та білоруських виробників за ціною, нижчою за 40 грн за пачку (зокрема те, що продавалося за знижками). Чотири зразки купили у великих супермаркетах, ще чотири зразки придбали на ринку – три білоруських та одне "Таращинське", виробництва Київської обл. Також для порівняння купили два види фермерського масла на вагу за ціною 220-280 грн/кг (тобто вже дорожче ніж до 40 грн за пачку).

Читайте також:
У магазинах продають фальсифікат ковбаси (яку не варто купувати)

Перевірка в лабораторії показала, що 40% купленого масла є фальсифікатом. Причому підробками виявилися всі зразки з ринку, крім фермерського продукту (який дорожчий). Таким чином, якщо купувати фасоване вершкове масло за ціною до 40 грн, шанс нарватися на підробку становить уже 50%.

Водночас у лабораторії зазначили, що результати перевірки їх не дуже здивували. "Ми раніше проводили такі дослідження, були різні постачальники, різні замовники. І ми бачили, що відсоток підробок високий. Але 40% – це дуже багато. У попередні роки було менше", – розповіла співробітниця лабораторії.

Несміянов також звернув увагу, що серед цього вершкового масла не виявилося жодного зразка продукту екстра-класу (з жирністю 80-85%). Тобто купити за ціною до 40 грн справжнє масло такої жирності неможливо, наголосив експерт.

Тому будьте уважні, коли обиратимете масло, аби не заплатити гроші за недоброякісний продукт.