Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У магазинах продають фальсифікат ковбаси (яку не варто купувати)

У магазинах продають фальсифікат ковбаси (яку не варто купувати)

Напередодні новорічно-різдвяних свят ринки та супермаркети переповнені. Українці потрохи формуюють меню на Новий рік і купують продукти для страв, зокрема сир, м’ясо, курятину, масло, овочі, фрукти, ковбасу. І саме фальсифікація ковбаси досягла шокуючих масштабів в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

За словами експертів, вони натрапляють на магазини і точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка. Продукцію масово виготовляють у кустарних умовах, а замість м’яса в ковбасі використовують подрібнену шкіру та кістки. 

Як і де продають фальсифікат ковбаси?

Директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди", заявляє, що у невеликих магазинчиках і на продуктових ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату.

Реклама
Читайте також:
Фейсбук вибухнув коментарями: жінка показала, яку рибу придбала на ринку в Мукачеві

Фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей". А іноді за ковбасу видають продукт, що взагалі не містить м’яса.

Реклама

Найчастіше у фальсифікованій ковбасі використовують залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини і навіть травмувати стравохід.

Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні. Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.

Але фальсифікат продають не лише у невеликих магазинах та на ринках. За словами президента Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, така продукція є й у супермаркетах.

"Що більше компонентів у ковбасі, то більше можливостей отримати фальсифікат. Це заміна дорожчих складових дешевшими. Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини і в такий спосіб здорово економити", – зазначає Безрукий.

Реклама

Де купити якісну ковбасу та як її вибирати?​​

По-перше, завжди звертайте увагу на ціну та склад. Перевіряйте, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621. Якщо її немає – залишається надія, що м’ясо використали якісне. "Ковбаса ця виходить від 200 грн/кг щонайменше. Не беріть дешеву ковбасу", – каже Несміянов.

Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м’яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.

По-друге, безпечніше купувати в мережах та великих магазинах. Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси краще купувати продукцію у мережах магазинів. Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути.

Звертайте особливу увагу на маркування. Якщо на першому місці стоїть м’ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати. На першому місці у складі ковбаси має стояти м’ясо свинини чи яловичина.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно