Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

22 лютого: яких святих сьогодні вшановує Церква

Сьогодні, 22 лютого, в православному календарі – день пам’яті святого Панкратія. Згідно з переказами, він був сучасником Ісуса Христа. Його батьки жили в Антіохії і коли почули про чудеса Господні, вирішили поїхати до Єрусалима. Батько Панкратія сильно зблизився з учнями Сина Божого, особливо тісно спілкувався з апостолом Петром.

Коли Ісус Христос вознісся на небо, один з апостолів прийшов до батьків Панкратія і їх охрестив. Коли батьки померли, юнак продав все своє майно, щоб піти жити до печер. Весь свій час там він присвячував молитвам і тяжкій праці.

Читайте також:
Погода на березень 2023 року: коли розпочнеться справжня весна

Пізніше він подорожував з апостолами Петром і Павлом. Саме вони висвятили його в єпископи міста Тавроменії.

Панкратій неодноразово просвіщав людей та відстоював віру. Також на посту єпископа займався будівництвом храму. Там приймав усіх, хто хотів дізнатися про Бога, та проводив богослужіння. Зовсім скоро місто прийняло християнство. Все своє життя Панкратій мудро керував паствою. Однак закінчив своє життя, коли його вбили язичники.

На честь святого 22 лютого в народі святкують свято – Панкратів день.

22 лютого – також день пам’яті мученика Никифора Антіохійського. Жив він у місті Антіохія Сирійська. Там же мешкав і пресвітер Саприкій. Никифор дуже близько дружив з ним та навіть вважав майже братом. На жаль, підступи ворогів розсварили друзів і вони припинили розмовляти один з одним.

Настав час, і Никифор свою помилку зрозумів. Він покаявся та прийшов до Саприкія, щоб попросити вибачення. Та друг його не пробачив. В той час імператори Валеріан та Галієн розпочали гоніння на християн. На суд першого схопили Саприкія. Він вірив у Христа дуже твердо і не похитнувся у своїй вірі. Його довго катували, а потім засудили до смерті. Коли вели Саприкія на страту, Никифор знову зі сльозами на очах попросив у нього вибачення.

Однак пресвітер не захотів пробачати, бо мав запеклість у своєму серці. Раптом Господь забрав у нього свою благодать. Злякався Саприкій смерті і поклонився ідолам. Никифор благав друга прислухатися до свого серця та не зрікатися Господа. Потім попросив катів стратити його замість друга. Кати донесли слова до імператора і той погодився.