Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Об’єднання, від якого виграють усі

За два роки у населених пунктах Тячівської ОТГ було втілено набагато більше надважливих проектів, ніж за увесь час Незалежності України.

Бути першими завжди важко і складно. Але саме першопрохідці у будь-якій сфері здобувають неймовірний досвід, який можна передати іншим. Тячівська об’єднана територіальна громада – перша, яка створилась на Закарпатті. І перша, яка на собі відчула усі фінансові і адміністративні переваги цієї реформи. І тому представників цієї громади активно запрошують в інші населені пункти, щоб розповісти про власні успіхи, а також переконати їх у доцільності об’єднання.

До складу Тячівської громади, яка утворилась у 2015 році, входять п’ять населених пунктів – місто Тячів, а також села Руське Поле, Тячівка, Лази та Округла. І жителі кожного із населених пунктів на собі відчули, що об’єднання лише покращило життя їхньої громади.

Міський голова Тячева Іван Ковач розповів інтернет-виданню “PMG.ua”, що мотивувало жителів Тячева та ближніх сіл об’єднатись: “По-перше, це додатковий значний фінансовий ресурс. Судіть самі, зараз кожен населений пункт отримує по 5 мільйонів гривень на оновлення інфраструктури. Таких коштів села не отримували за усі 25 років Незалежної України. По-друге, це наближення адмінпослуг до тих, хто їх отримує. А це означає, що селянам не треба їхати в Тячів. Вони можуть отримати необхідну довідку у сільській раді”.

Першим гостей цієї громади зустрічає село Руське Поле, дорога до якого знаходиться перед в’їздом у місто Тячів. Згадавши про те, якою вона була раніше, важко було повірит, що цей автошлях є заасфальтованим, рівним, без ям. Вже у самому селі журналістів зустрів староста села Василь Мірявець, який керує селом ще з 2006 року. Під час спілкування з журналістом “Панорами” він сказав, що завдяки об’єднанню з Тячевим у селі з’явилось більше коштів, а процес їх отримання став набагато простішим: “Раніше у нас сільський бюджет складав близько 2 мільйонів гривень. За ці кошти неможливо було нічого зробити. Ба більше, важко було отримати додаткові гроші з району. От я приходив у Тячівську РДА і просив кошти на ремонт даху у приміщенні сільської ради. Для цього було необхідно усього десь 73 тисячі гривень. Натомість я отримав лише 20 тисяч. Зараз міська влада в особі пана Івана Ковача сприяє нам у вирішенні ледь не усіх питань. А річний бюджет села зросте у кілька разів – до 8,8 млн гривень”.

Об’єднання змінило і життя самого села. Так, за цей час капітально відремонтували два дитячі садки. Методист Руськополівського дитячого садка №2 Світлана Мірявець каже, що цей ремонт став символічним подарунком до 40-річчя дошкільного закладу, який відзначатимемо у грудні. “Тут зроблено майже все – і коридори, і кабінети, і роздягальні, і вбиральні. Чесно кажучи, такого наш дитсадок не бачив за усі 40 років свого існування”, - мовила Світлана Мірявець.

Святковий настрій був не лише у працівників та вихованців дитсадків, але й у школярів, адже на території Руськополівської ЗОШ відкрили спортивний майданчик, на який чекали п’ять років. Староста села Василь Мірявець каже, що свою відпустку він провів не на морях, а на будівництві цього майданчика. А вже у травні 2017 року майданчик відкрився для усіх прихильників спорту не лише Руського Поля. Адже відкриттям цього важливого як для школи, так і для населеного пункту об’єкту став чемпіонат об’єднаної громади з футболу.

Однак не лише штучним полем обмежились плюси для школи, адже у цьому навчальному закладі з’явились нові парти. Також зараз триває ремонт і сільської ради.

Святковий настрій є не лише у Руському Полі, але й у найближчому населеному пункті до районного центру – селі Тячівка. Староста, пан Іван Молнар, під час розмови з журналістами сказав, що таких кардинальних змін, як зараз, у селі давно не було: “Раніше тут була дорога із суцільними ямами і перешкодами. Зараз оновили 4 кілометри дорожнього покриття. І якщо раніше звідси до Тячева можна було добратись за 20 хвилин, то зараз – за 5 хвилин. Також заасфальтовані дорога до школи та вулиця Селянська. Оновлюється стадіон, де й досі є незавершене будівництво, хоча вже готові роздягальні. Крім того, триває ремонт школи, зокрема, вбиралень у навчальному закладі. Після школи одразу переходимо до оновлення сільської амбулаторії. Також у планах є й будівництво дитячого садочка”.

Похвально, що у Тячівці повністю оновили сільський клуб, який став чи не головним спортивно-розважальним закладом. Його в народі назвали “трансформером”, адже тут можна і кіно подивитись, і спортом зайнятись. Як розповіла культпрацівниця клубу Анна Молнар, раніше у клубі не було ніяких ознак життя. А у відділі культури Тячівської району казали, що нема коштів. “Зараз наш клуб ожив. Тут є спортивні секції з греко-римської боротьби, настільного тенісу та гімнастики. Тут селяни полюбляють дивитись фільми”, - мовила працівниця клубу.

Варто зауважити, що покращилось і транспортне сполучення між Тячівкою та Тячевим. Як зазначив пан Іван Молнар, якщо раніше автобус здійснював один рейс і то, під час руху міг зламатись, то нині протягом дня “маршрутка” виконує сім рейсів.

У селі Лази також зрозуміли, що лише об’єднання дасть можливість покращити життя як цього населеного пункту, так і сусіднього села Округла. Староста села Василь Ключкей у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зауважив, що він очолює село вже протягом чотирьох скликань. І лише протягом 2016 року було зроблено більше, ніж протягом 25 років Незалежності України. Так, за цей час на вулицях Лаз з’явився дитячий майданчик. Крім того, освітлені вулиці Молодіжка, Перемоги, Мисливська, Жовтнева. Загалом, близько 70% вулиць освітлені. У селі оновлені два мости, а також завезені 365 машин гравію для ремонту бокових сільських доріг. Чотири кілометри головної дороги повністю заасфальтовані.

Відчули на собі плюси реформи і сільські лікарі. Завідувач амбулаторії села Лази Єлизавета Макарова каже, що за час об’єднання їхній первинний медичний заклад повністю забезпечений необхідними медпрепаратами. І кошти на ліки виділяються не лише в рамках державної програми “Доступні ліки”, а й з бюджету громади.

Переваги децентралізації відчула і сільська школа села Лази, адже тут з’явився новий комп’ютерний клас.

Однак не лише селам ця децентралізація принесла плюси. Відчутними є переваги і для міста. Зокрема, у Тячеві будується великий критий спорткомплекс на 300 глядацьких місць. Тут планується проведення великих спортивних заходів з різних видів спорту. Зокрема, з баскетболу, волейболу, міні-футболу, гандболу і т.д. Бюджет об’єкту складає близько 18 мільйонів гривень. Урочисте відкриття спорткомплексу планується у червні.

Місто Тячів вразив і дорогами. Як розповів Тячівський міський голова Іван Ковач, більшість вуличних доріг Тячева вже відремонтовані. Наразі планується ремонт доріг в одному з житлових масивів районного центру. Крім того, вже найближчим часом відкриється і центр надання адміністративних послуг Тячівської ОТГ.

Цікаво, що успіхами Тячівської громади вражений заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, який минулої п’ятниці відвідав Тячів. У розмові з журналістом “PMG.ua” під час прес-туру, організованому Закарпатським РВ АМУ, урядовець зазначив, що експерти Ради Європи відзначили позитивну динаміку проведення реформи децентралізації. Утім, на його думку, процеси об’єднання громад в Україні йдуть нерівномірно. Зокрема, він згадав про те, що Закарпаття поки немає Перспективного плану формування громад. Утім, на його думку, саме Закарпатська область може стати одним із передових регіонів України у втіленні реформ, адже край, який наближений до Європи, до цього готовий.

Загалом перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, відзначив високі показники розвитку Тячівської ОТГ. І робота керівних органів цієї громади переконує, що Україна вибрала правильний курс реформування місцевого самоврядування.

Експерт Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначив, що Тячівська громада стала успішною завдяки вірі місцевих мешканців у те, що реформи в Україні можливі: “Найголовніша перемога для тячівців – це час. Адже вони об’єднались першими на Закарпатті і за два роки показали феноменальні результати розвитку. Тут ми побачили синергію, коли 1+1 дорівнює не 2, а 3. Адже тут об’єднались три важливі фактори: допомога держави, ефективне управління громадою і значно більші фінансові ресурси. І ми вже побачили головний результат – Богом забуті села відродились. А отже, це є ще одним показником того, що ця реформа є успішною. Загалом я оцінюю діяльність Тячівської ОТГ на 9 балів з 10”.