Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Різдво і Новий рік у Будапешті

Для тих, хто вирішив відсвяткувати Різдво чи Новий рік у Будапешті, пропонуємо своєрідну екскурсію по місту. Запрошуємо Вас прогулятись по двох великих різдвяних ярмарках Будапешта, покататись на візитівці міста – різдвяному трамваї та скуштувати національні угорські смаколики.

Період зимових свят, проведений у будь-якій європейській країні, багатьом закарбовується у пам’яті назавжди чудовими спогадами, яскравими емоціями та незабутніми враженнями. 

Будапешт є найближчою до західного кордону європейською столицею, чий новорічний шарм додає святкового настрою в душі. Інтернет-видання “PMG.ua” вирішило розповісти про місця, де можна чудово і цікаво провести різдвяно-новорічні свята у столиці Угорщини.

Читайте також:
Новий рік і Різдво 2019 на Закарпатті: що, де, за скільки?

Різдвяні ярмарки Будапешта

Перше, що асоціюється зі справжнім зимовим святом, – це святкові ярмарки, які стали одним із атрибутів різдвяно-новорічних свят у кожному європейському місті. Будапешт у цьому випадку – не виняток. Ба, більше, у цьому місті їх аж два: один розташований на площі Vörösmarty tér, інший – поруч із базилікою святого Іштвана, що простяглася уздовж вулиці Ілони Зріні, яка веде, у свою чергу, до набережної Дунаю. Обидві ярмарки працюють із 10 по 21-22 години за місцевим часом.

Однак, є одне “але”. У час святвечора та Різдва життя в Угорщині фактично затихає. Усі угорці сідають за святковим сімейним столом вдома. Відповідно, магазини, ринки, супермаркети та різноманітні заклади зачинені.

Тому і Різдвяні ярмарки теж у святкові дні працюють у скороченому режимі. Так, 24 грудня вони працюють до 12:00 за місцевим часом, а відкриваються наступного різдвяного дня, теж о 12:00.

Утім, саме у день зустрічі Нового року ярмаркові площі майже стають центром новорічних святкувань.

Один із різдвяних ярмарків Будапешта

Якщо Різдво – це домашнє сімейне свято, то Новий рік для угорців – це день зустрічі з друзями, знайомими у ресторанах, клубах чи на ярмарках. І саме новий рік є фінальним акордом святкувань на території Різдвяних ярмарків, де саме в цей день збирається найбільше скупчення люду.

До слова, 1 січня – останній день роботи обидвох ярмарків.

На ярмарках можна придбати різноманітний крам

Варто зауважити, що обидва ярмарки розташовані неподалік один від одного, і до них також можна добратись на метро. Так, ярмарок на площі Vörösmarty tér знаходиться поруч однойменної станції метро, що на жовтій лінії метрополітену. А ярмарок біля базиліки розташований найближче до зупинки Deák Ferenc tér червоної лінії метро. До речі, тут перетинаються одразу кілька ліній метрополітену.

Читайте також:
Оригінальні та смішні привітання з Новим роком. Прикольні новорічні тости і СМС

Різдвяні трамваї Будапешта

Особливими родзинками святкового Будапешта є його два святкові трамваї. Вони курсують двома маршрутами.

Так,  один різдвяний трамвай курсує маршрутом №2 щогодини у неділю, понеділок і вівторок о 16:35, 17:35, 18:35, 19:53, 20:53, 21:53. Він стартує з площі Jászai Mari tér і зупиняється біля Парламенту і Дунайської набережної у Пешті.

Різдвяний трамвай – родзинка Будапешта

Інший різдвяний трамвай їздить за маршрутом 47/49 щоп’ятниці з площі Deák Ferenc tér о 16:34, 17:34, 19:04, 20:04, 21:04 і в 22:00.

Загалом, під час свят 24 і 31 грудня громадський транспорт Будапешта працює за розкладом суботи. Однак, на святвечір громадський транспорт не буде працювати, окрім нічних автобусів. А в новорічну ніч 2, 3, 4 гілки Будапештського метро функціонуватимуть протягом цілої ночі.

Читайте також:
Новорічні фотозони Мукачева: куди піти на святкову фотосесію

Тур пам’ятками Будапешта

Столиця Угорщини відома своїми численними пам’ятками архітектури, які є добре впізнаваними і відомими на увесь світ.

Найперше варто звернути увагу на площу Лайоша Кошута, де знаходиться угорський Парламент. До слова, біля самої споруди також розташована Новорічна ялинка. Однак, вона не є такою величною на фоні цієї масштабної споруди Будапештського парламенту. Найближча станція метро – Kossuth ter (червона лінія).

Ялинка у Будапешті

Однак, якщо Ви любителі чудових краєвидів з висоти майже пташиного польоту, любите дивитись на панораму міста, то шикарний вид на мегаполіс відкривається з території біля церкви святого Матяша на правому березі Дунаю – величного храму, який раніше за османської епохи навіть був мечеттю.

Вхід туди можливий щодня з 9:00 до 17:00. Однак, у святкові дні розпорядок буде інакшим. Так, 24 грудня вхід можливий з 9 до 13 години, 25,26, 31 грудня та 1 січня – з 13 до 17 години. 30 грудня – з 9:00 до 15:15.

Читайте також:
Вихідні та святкові дні в січні 2019 року: скільки і коли будемо відпочивати

Крім того, чудова можливість оглянути місто є і на горі Геллерт, і на Цитаделі Будапешта, де вхід вільний, а вид з цих місць просто вражає неймовірною красою старовинних Обуди, Буди і Пешта, які лише 145 років тому стали єдиним містом.

Однак центром святкувань стануть ярмаркові площі, а також набережні Дунаю біля мостів Сечені та Свободи, де звичайні жителі Будапешта та його гості зустрічають бій курантів яскравими святковими феєрверками.

На Різдво у Будапешті – казкова атмосфера

До слова, варто зауважити, що Новий рік для угорців – це свято, яке вони зазвичай проводять у клубах, ресторанах чи інших закладах. Тому гостям міста над Дунаєм потрібно заздалегідь обрати місце для свого новорічно-різдвяного відпочинку. Адже усі заклади в новорічну ніч вщент забиті як жителями столиці, так і туристами. Тому потрібно поквапитись щодо того, який заклад обрати і навіть вчасно замовити столик.

Ціни на новорічно-різдвяні тури

Що ж до цін на тури, то зазвичай до Будапешта додають також і Відень. І такі тури коштують від 85 до 117 євро. Однак є і тури лише самим Будапештом. І їхня орієнтовна ціна складає від 45 до 50 євро.

Читайте також:
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?

Отож, якщо Ви самі вирішили добратись до Будапешта і власноруч доїхати, то можна до столиці Угорщини дістатись або приватними автобусами, або потягом “Будапешт-Мукачево”, квиток на який коштує від 680 грн з людини.

Сам Будапешт – це одне з яскравих міст, де можна чудово провести новорічний відпочинок. Тому потрібно мати хоча б якусь кількість грошенят, щоб незабутньо зустріти Новий рік у Будапешті. А це місто своїм аристократичним імперським шармом, надзвичайно гарною архітектурою та привітними людьми однозначно стане чудовим місцем для яскравого проведення зимових свят.