Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Мукачеві на околиці міста можна побачити унікальну подію

На околиці міста знаходиться плантація чаю в найхолоднішому кліматі. Зазвичай чай квітне у червні-липні. На плантації у Мукачеві кущі вкрилися білим цвітом зараз.

Туризмознавець Максим Адаменко у коментарі Мукачівській міській раді розповів детальніше про цю культуру.

«Батьківщина китайського чаю — гірські ліси Південного Китаю та Індокитаю. Найпівнічніші комерційні плантації чаю знаходяться у Німеччині та Великій Британії. У Закарпатті знаходиться плантація чаю в найхолоднішому кліматі в світі, але вона поки що не має комерційного значення», — розповів туризмознавець.

Читайте також:
Чому на Закарпаття варто їхати саме восени та що подивитися у цю пору

«У культурі не перевищує 0,5–1,5 м заввишки, але у дикому стані може сягнути 10 метрів та більше. Квіти правильні, поодинокі або по 2–5 в пазухах листків; пелюстки білі, рідше бувають рожеві. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.

Вирощують чай заради листя та верхівкових частин пагонів з 2–3 недорозвиненими листочками (флашів), які здебільшого використовують для приготування чаю (напою).

Коли чайний кущ досягає чотирирічного віку, починається перший збір його врожаю, тобто листочків.

Приготування якісного чорного чаю не простий процес. Не достатньо просто висушити листя і потім залити їх окропом. Є три етапи ферментування, кожен з яких впливає на кінцевий результат. Тож не варто рвати листя, якщо не знаєте тонкощів процесу ферментації», — додав Максим Адаменко.

Нагадаємо, цьогоріч на Закарпатті рік квіткового туризму.

Раніше видання розповідало, як у Мукачеві варять унікальний леквар.