Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Обережно — інтернет-шахрайство

Обережно —  інтернет-шахрайство

Інтернет-шахрайство в Україні набирає обертів — все більше українців страждають від зловмисників.  Так, в другому кварталі 2019 року було зафіксовано стрімке зростання числа шахрайських сайтів, а також тривали випадки шахрайства з перевипуском SIM-карт. Заступник директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олеся Данильченко каже, що традиційно є два напрямки, за якими крадуть гроші — це банкомати і так звана соціальна інженерія. Зараз соціальна інженерія становить близько 80% скарг всіх клієнтів — найбільш поширеними тут є дзвінки нібито "співробітників" банку, або ж лякають повідомленнями про проблеми у родичів. 

ВІДЕО ДНЯ

"Друга тема – це відправка SMS-повідомлення про те, що ви щось виграли, або ж про те, що вашу картку заблокували. Використовуються різні причини для того, щоб людей налякати. Люди передзвонюють, і, оскільки вони звернулися, отже, уже частково повірили в цю історію. Найсумніше, що в цьому році активно розвивалося шахрайство із заміною SIM-карт. Проблема в тому, що 80% абонентів в Україні — абоненти передплаченого зв’язку, а не контрактного. Вони просто купують карту, вставляють її в телефон, і оператори про них нічого не знають. І шахраї можуть під виглядом клієнтів замінити карту", — розповіла Олеся Данильченко.

Читайте також:
"Ви виграли суперприз": шахраї дедалі частіше намагаються виманити у людей гроші
Реклама

Вона зазначила, що в разі, коли зловмисник отримує доступ до чужого телефону, він отримує всю інформацію по інтернет-банкінгу, йому приходять повідомлення з кодами і паролями, які потрібні для тих чи інших операцій, а реальний абонент перестає отримувати всі повідомлення від банку і не знає, що відбувається на його рахунку. "Крім цього, поширеними залишаються афери в інтернеті. Наприклад, існує дуже багато фіктивних онлайн-магазинів, які можуть бути схожі на реальні – відрізняється тільки домен або ж одна буква в назві. Онлайн-користувача також повинна насторожувати низька ціна і вимога передоплати — шахраї завжди хочуть передоплату і часто погоджуються навіть на невелику суму", — додала експерт.

Нагадаємо, що закарпатка може втратити свою квартиру через тезку-шахрайку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно