Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • В Ужгороді під спів пісень вчили плести віночки та виготовляти ляльку-оберіг

В Ужгороді під спів пісень вчили плести віночки та виготовляти ляльку-оберіг

В Ужгороді під спів пісень вчили плести віночки та виготовляти ляльку-оберіг

У Боздошському парку відбулось театралізоване дійство «В ніч на Івана Купала», в ході якого присутніх вчили плести віночки, виготовляти ляльку-оберіг, співати пісні.

ВІДЕО ДНЯ

Мирослава Копинець, у притаманній їй манері, виконала декілька обрядових пісень, які допомогли поринути в атмосферу свята. На наймолодших учасників чекало театралізована обрядово-ігрова програма. Дітей знайомили з традиціями та обрядами, які виконували наші предки.

Окрім того, для всіх присутніх підготували і майстер-класи з вуглеходіння та стрибків через вогонь. «Ми вже давно практикуємо загартовування вогнем. Взагалі, вогонь очищує від усіх хвороб. Але головною складовою є віра та відсутність страху. Саме страх породжує всі хвороби та проблеми у людини», розповів біоенергетик Богдан Дикий. Після забав дівчата пускали на воду вінки та загадували бажання.

Реклама

«Дуже цікаво було дізнатись про традиції та звичаї, які були у наших предків. Також захоплююче було плести вінки та ворожити на судженого», - розповіла Ольга.

Івана Купала, Купайла — традиційне українське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). Зараз також його прив’язують до сонцевороту (21 червня, у високосний рік — 20 червня за часом UTC). У зв’язку із введенням григоріанського календаря у 01.03.1918 церковне свято Різдво Івана Предтечі припадає на 7 липня.

Реклама

Свято отримало свою назву від імені християнського святого Івана. Квінтесенцією свята є очищення з допомогою вогню і води, найдавніша форма магічних дій. Одне із чотирьох головних свят сонячного календаря. Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня. Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах.

Подібні звичаї існують в багатьох народів, особливо індоєвропейських: чехів, німців, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів та росіян. Найбільшого розмаху свято набуло в Іспанії, де 19-24 червня проводиться фестиваль «Вогнища Сан Хуана» та в Бразилії — «Феста Юніна» 13-29 червня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно