Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В УжНУ відкрили музей відомого карпатознавця

В УжНУ відкрили музей відомого карпатознавця

Сьогодні в читальному залі Наукової бібліотеки УжНУ відбулися урочистості, присвячені відкриттю музею-колекції відомої україністки Словаччини, дослідниці-карпатознавця Олени Рудловчак.

ВІДЕО ДНЯ

Захід зібрав чимало зацікавлених. Окрім викладачів та студентів провідного вишу краю були присутні і поважні гості: консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор УжНУ Мирослава Лендєл, словацький фольклорист русинсько-українського походження Микола Мушинка та декан філологічного факультету Галина Шумицька.

Урочисту подію приурочили до дня бібліотекарів. З нагоди свята очільник університету відзначив працівників бібліотеки та вручив ряд відзнак.

Реклама

Пані Янка Буріанова підкреслила великий вклад Олени Рудловчак не тільки у лінгвістику Закарпаття, а й у всі слов’янські мови. Консул Словаччини в Ужгороді, також, подякувала ректору та професору Мушинці за великі зусилля у досягненні головної мети – відкрити музей.

Почалося все ще при житті відомої дослідниці-карпатознавця. В одному з останніх своїх інтерв’ю (Олександру Гаврошу у 2003 році) Олена Рудловчак зізналась, що має велику мрію - опублікувати свої праці саме в Україні і в єдиній колекції.

Реклама

За словами, професора Миколи Мушинки, довгий час Олена Рудловчак була персоною нон-грата в часи СРСР. А тепер вся її спадщина лежатиме тут - в Ужгороді. Але між тим, зазначив, ці праці обов’язково варто опрацьовувати.

Ініціатори, до слова, зізнаються: було не легко перевести ці книги через кордон. Але з усіма труднощами, зрештою, вдалося впоратися.

Донька Олени Рудловчак, пані Марія, єдина спадкоємиця творчої спадщини дослідниці, висловила щиру подяку всім ініціаторам, що доклали неймовірних зусиль, аби відкрити музей.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно