Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Журналісти розповіли про закарпатське село, про яке написано понад 40 книг і знято 15 фільмів

Журналісти розповіли про закарпатське село, про яке написано понад 40 книг і знято 15 фільмів

Журналісти розповіли про закарпатське село, про яке написано понад 40 книг і знято 15 фільмів
На Закарпатті є унікальне село. Високогірна Колочава, що на Міжгірщині, із населенням у 8 тисяч має 10 музеїв, історію села увіковічнюють 20 пам’ятників.
ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті є унікальне село. Високогірна Колочава, що на Міжгірщині, із населенням у 8 тисяч має 10 музеїв, історію села увіковічнюють 20 пам’ятників, а ще – кілька традиційних щорічних фестивалів. До того ж, неймовірні природні краєвиди ваблять сюди туристів.

«Колочава – це село, у якому діяв останній опришок Карпат Микола Сюгай. Колочава дала всесвітню славу чеському письменнику Івану Ольбрахту. Про Колочаву написано понад 40 книг і знято понад 15 фільмів. Маємо також мінеральне джерело, чани із мінеральною водою, форельні господарства, унікальний птахопарк, який нараховує близько 2 тис птиць», – розказує Андрій Глеба, менеджер музеїв Колочави, екскурсовод.

Реклама

Своєю унікальністю туристів приваблює мілітарна родзинка – «Лінія Арпада». Йдеться про Угорську оборонну систему Другої світової війни, яка сягає майже 2 кілометрів. До її складу входять 34 бункери, 4 із них – відреставровані та містять автентичні військові експонати. А у музеї-меморіалі вшановано усіх воїнів-інернаціоналістів, зокрема тих, які брали участь у війні в Афганістані.

Особлива атмосфера панує у колочавських школах-музеях. Так у «чеській» відтворено умови навчання закарпатських дітей за часів Чехословаччини у 20-30-х роках минулого століття. «Радянська школа» сповна передає дух шкільництва у 50-80-х роках, коли на територію села «зайшов» СРСР.

Реклама

«Всі об’єкти оригінальні, які знаходилися на Тереблянській долині. Немає тут чогось привезеного – все колочавське. Фактично, будівлі Тереблянської долини: Верхня Колочава, Середня Колочава і центр Колочави», – пояснює Василь Макар, директор музею «Старе село».

«Колочавська вузьколійка» – ще одна унікальність на території села. До слова, це – єдиний музей вузькоколійки в Україні. Ешелон складається із паровоза та 10 вагонів, у яких експонати відтворюють історію карпатської залізниці.

Мабуть найцікавішим для гостей Колочави є тутешній музей-скансен під відкритим небом. На території «Старого села» відтворено 300-річну історію верховинської місцевості, відображено умови і побут місцевих жителів протягом століть.

Реклама

«Відтворено Колочаву за 300 років: за часів Австро-Угорщини, Чехо-Словаччини, Угорської та колишнього СРСР. На території музею «Старе село», тобто є 4 музеї: Старе село, Колочавська вузькоколійка, національно-визвольний рух та колочавські бокораші. Ось як верховинське село розвивалося за цей період – так воно і відтворене», – каже Василь Макар, директор музею «Старе село».

Хати вівчаря, шустера, бондаря, ткача, жандармерія, бджолинець, музей Ольбрахта-Егана, пам’ятник опришку Шугаю, єврейські бужня та корчма. Ось далеко не весь перелік об’єктів, які є на території скансену. Тут також готують і цікаві атракції для відвідувачів.

Однією із найвідоміших родзинок є пам’ятник заробітчанам. Крім того, тут є Колочавський бокораш – музей лісництва та плотогонства. І це далеко не повний перелік принад Колочави. А ще влітку тутешні гірські полонини запрошують на «Школу вівчарства».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно