Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • До Дня Хрещення Русі ужгородцям представили найкращі зразки закарпатського іконопису

До Дня Хрещення Русі ужгородцям представили найкращі зразки закарпатського іконопису

До Дня Хрещення Русі ужгородцям представили найкращі зразки закарпатського іконопису
ВІДЕО ДНЯ

З нагоди 1028-ої річниці Хрещення Київської Русі, що її Україна відзначатиме 28 липня, у Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая відкрито експозицію "Закарпатська ікона XVIIІ-XIX".

Як пояснив директор Франциск Ерфан, виставка іконопису – традиційний спосіб, яким музей ушановує віхову подію в історії нашої держави. До того ж, із об’ємного музейного зібрання творів сакрального змісту глядачам щоразу представляють інші експонати.

Реклама

Нині – це твори згаданого періоду, що були віднайдені в карпатських церквах, авторства як добре знаних, так і зовсім невідомих митців."Мовлячи про іконописання на Закарпатті – в нас тривалий час не було спеціальної школи й образотворців, які могли би представляти професійне мистецтво іконописання. Саме тому на допомогу закарпатським церквам приходили іконописці з Галичини, де існувало декілька таких шкіл, одна з найвідоміших – у містечку Судова Вишня. В останній навчався Ілія Бродлакович-Вишенський – яскравий представник українського бароко. Кілька творінь цього видатного іконописця першими зустрічають відвідувачів обласного художнього музею ім.Й.Бокшая на другому поверсі будівлі. Серед них і одна з найвідоміших у доробку майстра та, заразом, чи не найцінніша в нашому музейному фонді – ікона Архангела Михаїла, що датується початком XVII ст.)", – розповідає мистецтвознавець Людмила Біксей.

Поряд із цією добіркою, в залах музею діють і інші постійні експозиції, в яких присутні твори сакрального змісту – авторства закарпатських корифеїв, вітчизняних та зарубіжних художників, приміром, широко представлені російські ікони, – зазначає управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Що ж до нинішньої виставки, за словами Людмили Біксей, дуже цікавими є ікони під збірною назвою "Блаженства", що написані одним із братів Спалинських – відомих іконописців польського походження, котрі мешкали і працювали в монастирі отців-василіан у Мукачеві. Михайло, більш відомий із братів, прославився, зокрема, в Угорщині – його ікони прикрашають низку тамтешніх храмів, зберігаються у монастирі Марія-Повчі, а також в Угорській національній галереї. А от цикл "Блаженство" створив Тадей, котрий, також написав образи для іконостасу Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору Ужгорода.

Водночас, високий рівень виконання демонструють і анонімні роботи, вони, за визначенням мистецтвознавця – теплі, гармонійні, ефектні, з винятковою пластикою ліній та направду оригінальною символікою.

Доповнена тематична збірка полотном Йосипа Бокшая.

Реклама

Скористатися рідкісною нагодою спілкування з цими унікальними творами охочі зможуть упродовж трьох тижнів (щодня, крім понеділка, з 10:00 до 18:00).

А пізніше, 18 серпня, грандіозну презентацію своєї творчості у музеї влаштують художники-спілчани – на честь 70-річчя від заснування крайової організації НСХУ (час відкриття експозиції уточнюється).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно