Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ужгородцям представили сучасні версії народного одягу закарпатців

Ужгородцям представили сучасні версії народного одягу закарпатців

Сміливе поєднання традицій та новаторських рішень в одязі представили днями в ужгородському скансені.

ВІДЕО ДНЯ

На виставці під назвою «Ескізи до портрету епохи» відвідувачі мали можливість побачити як традиційне народне вбрання з фондової колекції музею, так і авторські роботи закарпатських дизайнерів-модельєрів Оксани Корнієнко та Лариси Богдан, а також – витинанки з доробку художниці Емми Левадської та прикраси від майстра ювелірного мистецтва Петра Думинця.

«У такому форматі виставка одягу на Закарпатті відбувається вперше. Я б назвав її своєрідним експериментом, – розповідає доцент кафедри історії України УжНУ, завідувачу відділу експозиції музею Василь Коцан. – До її організації були залучені фахівці різних профілів: науковці, музейні співробітники, майстри народної творчості, сучасні художники, модельєри, фахівці ювелірної справи. Цією виставкою ми намагалися показати зв’язок поколінь та епох, збереження чи нівеляцію народних традицій. На виставці представлені 12 комплектів традиційного народного одягу. Досить гармонійно в тематику та експозиційний план виставки вписалися витинанки Емми Левадської. По них, так само як і по одяговій вишивці,  можна судити про символіку народного орнаменту. Досить цікавими є роботи сучасних художниць-модельєрів. До прикладу, Оксана Корнієнко дуже влучно поєднує у своїх моделях сучасні матеріали із використанням традиційних елементів. Свої дизайнерські пошуки в моделюванні жіночого костюму представила Лариса Чмелева. Взагалі основна мета виставки – показати, що народне мистецтво завжди привертало до себе увагу. А колорит народного одягу – чудовий плацдарм для роботи сучасних майстрів народної творчості, художників-модельєрів».

Реклама

Спеціально до виставки музейники виготовили нові презентаційні плакати, на яких зображені й описані одягові традиції різних етнографічних груп (бойків, лемків, гуцулів, долинян) та національних меншин (зокрема, угорців і румунів), які мешкають на Закарпатті.

Для всіх бажаючих виставка буде відкрита до 19 серпня. Тож не пропустіть нагоду побачити на власні очі багатство і невичерпність традицій нашого народу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно