Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Міністр культури України приїхав в Ужгород

Міністр культури України приїхав в Ужгород
ВІДЕО ДНЯ

Двотижневий (із 15 до 29 травня) насичений численними виставками, презентаціями, виставами та багатьма іншими подіями фестиваль «СлободаКульт» стартував сьогодні в Ужгороді.

Як зазначила під час відкриття співзасновниця і співорганізаторка Ольга Сагайдак, це вже 4-а ініціатива культурного обміну між різними регіонами України.

Реклама

Міністр культури України Євген Нищук, який приїхав на відкриття «СлободаКульту» в Ужгород, сказав, що це – один із найпотрібніших проектів, який «дає можливість познайомити Україну з Україною, пізнати себе, подолати стереотипи».

«Це дивовижна річ, коли можемо буквально на дотик відчути, наскільки ми різні в різних регіонах і наскільки ми єдині», – вважає Євген Миколайович. Міністр нагадав, що Слобожанщина – це не лише Харківщина, а й Луганщина, частина Сумщини, Донбасу.

Реклама

Слобожанщина і Закарпаття – два прикордонні регіони. Крайній схід і крайній захід. Закарпаття – багате річками, лісами, горами, але й крейдяні гори, безмежні степові простори Слобожанщини – теж заманюють. Наші регіони входили до складу двох імперій – Російської та Австро-Угорщини, в обох дуже розвинута багатокультурність, дуже багато спільних аспектів, які досліджують митці.

На думку міністра, на подіях фестивалю можна буде відчути весь інтелектуальний, індустріальний розвиток України. Адже у Харкові на початку минулого століття відбувся шалений розвиток авангарду, а відтак конструктивізму. Цей регіон пережив трагедії Голодомору, Розстріляного Відродження. «Саме через культуру ми зможемо побудувати місток, який не зможе подолати жоден агресор», – переконаний Євген Нищук.

Міністр також відзначив реставрацію ужгородського «Совиного гнізда», назвав його чудовим сучасним хабом. Розповів, що мав розмову з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем про підтримку відродження Музею лісу і сплаву, об’єднання замків Закарпаття, а міський голова Богдан Андріїв поділився з ним ідеєю долучення «урядового кварталу» Малий Галагов до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Реклама

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, вітаючи гостей зі Слобожанщини, митців і всіх, хто долучився до заходів фестивалю, наголосив, що Закарпаття багате різними національностями, традиціями. «СлободаКульт» – ще одна і надзвичайно важлива сходинка об’єднання нашої великої, чудової і неподільної країни –України», – сказав міський голова Ужгорода.

Читайте також:
У місті над Ужем відбудеться «Книга-фест-2018»

Як зазначили у прес-службі Ужгородської міськради, у «Совиному гнізді» представлено виставку митців Слобожанщини, сьогодні також в Ужгороді на набережній Незалежності відкрилася виставка «Родинний альбом» – давніх сімейних фото з обох регіонів, сьогодні також відкривається виставка в галереї «ІЛЬКО», відбудеться публічне інтерв’ю з літераторами Сергієм Жаданом та Євгеном Положієм у «Совиному гнізді» і концерт радіо «Афродита» на площі Театральній.

Загалом впродовж 15-29 травня на Закарпатті презентують найцікавіші соціокультурні проекти Харківщини: – 6 програм: візуально-перфомативну, музично-театральну, літературно-дискусійну, кінематографічну, модну і, окремо, дитячу;

Відбудуться близько 100 подій (20 зустрічей і дискусій, 15 концертів і вистав, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль “Сковородафест” для всієї родини), у них візьмуть участь близько 150 учасників та учасниць (крім Слобожанщини та Закарпаття, також із Галичини, Київщини, Полтавщини).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно