Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому

Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому

Кожна зустріч із народним художником України Степаном Шолтесом дарує безліч інформації з мистецького світу. Цього разу знаний маляр заінтригував нас розповіддю про нелегкий шлях у мистецтві і феєричний злет свого молодшого колеги Олександра Федяєва – харківського закарпатця, виставка живопису якого відкрилася у залах обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая. Інформація настільки зацікавила, що відразу захотілося познайомитись і з автором, і з його заворожуючою творчістю…

ВІДЕО ДНЯ

Виставка творів Олександра Федяєва, сформована із 61 полотна, справді вражаюча. Виконані у техніці олійного живопису переважно великоформатні пейзажі та натюрморти, мов живі, так і хочеться доторкнутися до них. Відчувається закоханість автора у природу і вдало поєднана з реаліями навколишнього світу та романтикою емоційного стану людини, – йдеться в газеті "Панорама" в номері від 15 листопада.

Читайте також:
Його серце в горах: малярські висоти Степана Шолтеса
Реклама

За словами мистецтво-знавця Людмили Біксей, творчим кредом Олександра Федяєва є наполеглива працьовитість і щира відданість мистецтву. Реалізм – це не тільки творчий стиль художника, а й стиль його життя.

В Олександра Федяєва закарпатське коріння – він народився у зеніті літа 28 липня 1962 року у колоритному селі Кострино на Великоберезнянщині. Повернувшись із армії, доля звела його в Ужгородському будинку офіцерів з нині заслуженим художником України Василем Поповичем, який у багатьох складних ситуаціях з готовністю підставляв своє дружнє плече, не раз ділили хліб і дах над головою. Разом розписували каплички на Кальварії, у Мукачівському будинку-інтернаті, церкву у Великих Ком’ятах…

Реклама
Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому – 01

Квіти для художника, мов з його полотен, як вияв любові і поваги (фото Оксани Штефаньо)

Та й нинішня виставка Федяєва стала можливою за наполяганням і підтримкою Василя Андрійовича, який бачить у колезі потужний, але далеко ще не реалізований потенціал.

Реклама

Потім було навчання в Ужгородському училищі декоративно-прикладного мистецтва, яке закінчив у 1988 році. Тут талант Сашка, як ніжно називали його друзі, заграв усіма барвами веселки. Проте його допитлива натура прагнула чогось більшого. Так, Олександр потрапив аж у Харківську державну академію дизайну і мистецтва, де завершив навчання у 2002 році. Оскільки навчався на межі епох, то це згодом стало предметом дружніх жартів, мовляв, учився два століття. Але творче спілкування з такими грандами-фахівцями як А.Константинопільський, Ю.Вінтаєв, В.Ковтун дало свої плоди – Олександр Олександрович Федяєв був залишений викладати в альма-матер. Проте він ніколи не втрачав духовно спорідненого зв’язку з малою батьківщиною. До того як стати членом Харківської організації Національної спілки художників України у 2006 році, він з початку існування входить до об’єднання професійних художників Закарпаття. Ось так Олександр Федяєв, за словами одного з його колег, відомого художника-педагога Василя Вовчка, поєднав у собі Карпати і Слобожанщину, міць академічної школи з колористикою закарпатської живописної традиції. Зберігаючи вірність Ужгороду і Харкову, Олександр Федяєв цілком і повністю присвятив себе служінню прекрасному. Саме мистецтво стало його єдиною сильною любов’ю на все життя.

Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому – 02

Усі, хто знає Олександра Федяєва, в один голос підкреслюють його неабияку силу волі, вірність обраній справі, особисту скромність і невибагливість. А ще небажання і невміння працювати ліктями, а лише виключно магічним пензлем, – підкреслює колега і земляк Василь Дуб.

Щоразу подорожуючи із Сходу на Захід України і у зворотньому напрямку, Олександр Федяєв, будучи своїм серед чужих і чужим серед своїх («москалем» серед одних і «бандерівцем» серед інших), часто згадує рядки із колись популярної пісні: «Хорошо, что есть на свете это счастье – путь домой». І безмежно вдячний рідній землі, усім, хто в різні часи і за різних обставин долучився до його непростої долі, що врешті-решт вивела його в люди, допомогла стати знаковим митцем.

Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому – 03
Харківський закарпатець та його щасливий шлях додому – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно