Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві
Фестиваль "Червене вино" у Мукачеві традиційно збирає величезну кількість гостей. І це не дивно, вина Закарпаття зараз дуже ціняться. На фестивалі ви зможете купити і скуштувати вино, а найкращі винороби Закарпаття розкажуть вам як зробити сонячний напій із винограду ще смачнішим.

Закарпаття здавна славиться своїми фестами. Протягом року в регіоні проводиться кілька десятків різноманітних заходів, на яких смакують медом, млинцями, бринзою та навіть … голубцями.  Тому зовсім не дивним виглядає і той факт, що фестивалі Закарпаття давно вже стали знаною візитівкою регіону. Та серед маси різноманітних подій вирізняється одна, яка по праву заслуговує на особливу увагу, а саме – традиційний щорічний Міжнародний фестиваль-конкурс "Червене вино".

ВІДЕО ДНЯ

Фестиваль солодкого напою збирає сотні виноробів та десятки тисяч туристів, які протягом шести днів дегустують кращі сорти закарпатських вин. Апогеєм свята традиційно стає нагородження найкращих виноробів Закарпаття.

Як започатковувався найбільший фестиваль вина у Мукачеві та чим живе сьогодні розповідаємо детальніше.

Реклама

Читайте також:  За кілька днів у Мукачеві розпочнеться "Червене вино-2020": програма фестивалю

Історія появи фестивалю "Червене вино"

Ідея започаткування винного фестивалю у місті над Латорицею прийшла тодішньому міському голові Мукачева Василю Ільтьо.  Заснований у далекому 1996 році перший фест, як зізнаються самі організатори, пройшов на аматорському рівні. Виноробам довелось приносити власні столи та табуретки. У першому фестивалі вина у Мукачеві участь взяли більше 50-ти учасників.

Реклама

Як розповідає син нині покійного мера Мукачева Василя Ільтьо Сергій ідея започаткування фесту прийшла батькові під час відряджень у Францію та Німеччину. «Батько помітив, що кожне місто-побратим Мукачева мало свою візитівку, родзинку, яка виділяла його з-поміж інших. Якщо в Німеччині популяризували пивні фести, то у Франції – винні». Так і з’явився задум реалізувати захід, який би зміг не тільки пропагувати закарпатське вино та сферу виноробства у краї, а й продемонструвати національний колорит.

Фестиваль Червене вино користується величезною популярністю

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві – 01
Реклама

Як показав час, фестиваль «Червене вино» став саме тим магнітом, який так і манить туристів. Зважаючи на той факт, що подія припадає на період новорічно-різдвяних свят і чимало людей саме відпочивають у Мукачеві, з кожним роком фестиваль користується все більшою і більшою популярністю

«Червене вино» у парку «Перемоги»: несподіваний переїзд

За двадцять три роки існування «Червене вино» перетворилось на один з головних брендів Мукачева. А найбільш знаковою подією, яка, безсумнівно, визначила подальшу долю фесту, став переїзд свята у парк «Перемога» (Тепер парк Центральний).

Читайте також:  Опубліковано схему розміщення будиночків виноробів на фестивалі "Червене вино-2020"

Перші роки свого існування винний фестиваль компактно та комфортно розташовувався в самісінькому центрі Мукачева під вікнами міської ратуші. Чимало містян асоціювали ті фестивалі з невід’ємним атрибутом тих часів, смугастими палатками, які кожен винороб ставив самостійно.

У 2015 році фестиваль Червене вино востаннє провели у центрі Мукачева (Фото: Олег Григорьев)

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві – 02

Та фестиваль вина у Мукачеві 2016 року все змінив. Після десятиліть існування фестиваль змінив локацію і переїхав у найбільший парк міста – «Перемоги» (зараз Центральний), який розташований у 10 хвилинах ходьби від центру міста.

Реклама

Смугасті різнокольорові палатки замінили затишні дерев’яні будиночки, які додали витонченості фестивалю.

Змінились і самі масштаби заходу. Приміром, фестиваль «Червене вино – 2018» за даними організаторів, відвідало біля 120 тисяч людей, які випили мінімум 120 тисяч літрів вина. А винороби у 40 будиночках змогли продати у середньому по 3 тисячі літрів виноградного напою. Безсумнівним лідером продажу стало вже легендарне закарпатське вино «Троянда Закарпаття». Окрім того, містяни та туристи мали змогу продегустувати та купити закарпатське вино на будь-який смак.

Читайте також:  Вихідні на Новий рік 2020: коли та скільки відпочиватимемо

Переїзд «Червоного вина» у парк "Перемоги" у Мукачеві схоже виправдався на всі 100 відсотків.

Готель у Мукачеві на фестиваль «Червене вино»: місія неможлива

Ще одна традиційна особливість фестивалю «Червоного вина» – це справжній бум на готелі у Мукачеві. На час проведення фестивалю туристи масово "закуповують" мукачівські готелі. Варто відзначити, що бронюють готелі Мукачева за кілька місяців до фестивалю, а найбільш пунктуальні туристи навіть із року в рік переброньовують свої номери.

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві – 03

Під час новорічно-різдвяних свят Мукачево відвідує безліч туристів (Фото: Ezra Tobak)

Реклама

Не лякають туристів та гостей Мукачева і ціни в готелях. Приміром, ніч у номері в готелі «Зірка», який розташований у центрі Мукачева, парі туристів обійдеться (згідно даних системи Booking.com) в майже 1200 гривень.

Але ні ціни, ні будь-які примхи погоди не завадять якісно відпочити у Мукачеві та продегустувати кращі сорти закарпатського вина. А як приємний бонус до всього, Ви ще зможете купити пляшечку хорошого закарпатського вина як подарунок для рідних і близьких.

Читайте також:  Українці стали менше святкувати Новий рік

Нововведення фестивалю «Червене вино – 2019»

Із нововведень, які очікували на гостей та виноробів минулого року, – поява ще однієї додаткової номінації, а саме «Народний вибір». Окрім того, журі фесту визначали «Краще вино Закарпаття», «Краще фестивальне вино Закарпаття», а міський голова визначив переможця в номінації «Вино від мера Мукачева».

 

На фестивалі представлений широкий вибір вин

Фестиваль "Червене вино": історія та сьогодення найбільшого фестивалю вина у Мукачеві – 04
Реклама

 

Фестиваль «Червене вино – 2020»

Традиційно фестиваль «Червене вино-2020» проводитиметься з 9-го по 14 січня в Мукачеві, в парку Центральний (колишня назва – парк Перемоги). Розважатимуть гостей колядницькі колективи, кращі закарпатські гурти, будуть організовані анімаційні- та фотозони, проводитимуться сімейні ігри з подарунками, інтерактивні конкурси з "дорослими" призами – винами від переможців попередніх фестивалів «Червене вино». Щодня працюватиме ярмаркове містечко фестивалю-конкурсу «Червене вино».

А тим часом, поки тривають приготування до фестивалю, пропонуємо Вам ознайомитись із підбіркою красивих новорічних вітань з новим роком.  При цьому варто не забувати, що на Закарпатті є ще чимало цікавих місць, де приємно та з користю можна відпочити цієї зими. Тому до Вашої уваги ТОП-5 яскравих місць у Закарпатті, які, безсумнівно, Вас зацікавлять.

Нагадаємо, закарпатців запрошують на різдвяне дійство.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно