Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сергій Жадан зачитував в Ужгороді свої поезії

Сергій Жадан зачитував в Ужгороді свої поезії

Вчора, 21 червня, в Ужгороді відбувся творчий вечір відомого письменника, музиканта, перекладача, громадського діяча Сергія Жадана. Вечір складався з двох частин. Спочатку Сергій Жадан зачитував свої поезії. Зокрема, зі своєї останньої поетичної збірки «Псалом авіації».

ВІДЕО ДНЯ

Як зазначив поет, цю збірку він писав протягом карантину у минулому році. На самоізоляцію він відправився до будинку, який придбав для мами після того, як перевіз її з Луганщини. «У збірці багато простору, неба, птахів, тому що це те, що я бачив зі свого вікна», – розказав Сергій Жадан.

В другій частині вечора Жадан спілкувався з шанувальниками своєї творчості. Зокрема, він відповів, які спільні риси є між культурним Закарпаттям та культурною Слобожанщиною.

Реклама
Читайте також:
Закарпатська письменниця отримала Шевченківську премію 2021

«Спільні риси між культурною Слобожанщиною та культурним Закарпаттям  – це наше спільне безкультур’я, – сказав він. – Якщо в обласних центрах ще щось відбувається, то поїхати в села – немає нічого. Добре, що ще залишилися бібліотеки – це наш останній шанс. Це насправді дуже печально. У всіх містечках і селах є люди, які б з радістю ходили на культурні заходи, але не мають такої можливості. Добре, якби виникало більше місцевих ініціатив. Як не парадоксально, але на Донбасі внаслідок війни справді багато людей прокинулося. Вони усвідомили, що мають щось своє».

Реклама

Також Сергій Жадан відзначив, що в нинішніх українських умовах культура є нашим найкращим дипломатом у світі. «Якщо про Україну говорять в світі позитивно, то це в контексті музики, кіно, літератури. Це не є погано. Ми в цьому не унікальні. Якщо ви захочете дізнатися більше про Румунію чи Словаччину, ви так само насамперед будете їх вивчати по культурі. Культура – дуже важливий складник», – зауважив він.

Сергій Жадан зачитував в Ужгороді свої поезії – 01

Сергій Жадан назвав три сучасні українські книжки, які справили на нього найбільший вплив. Це:

Реклама
  1. «Рекреації» Юрія Андруховича,
  2. «Польові дослідження українського сексу» Оксани Забужко,
  3. «Сталінка» Олеся Ульяненка.

Серед українських фільмів, які обов’язково треба подивитися, письменник відзначив «Землю» Олександра Довженка, «Вавілон ХХ» Івана Миколайчука та «Пропала грамота» Бориса Івченка. Що ж стосується сучасного українського кінематографу, то він відзначив фільми «Погані дороги» і «Кіборги», а також телесеріал «Спіймати Кайдаша». До всіх трьох причетна Наталія Ворожбит, яка режисирувала перший по власній п’єсі та писала сценарії для двох других.

Також Сергій Жадан розказав, якою він бачить Україну через 30 років. «По-перше, ми безперечно повернемо свої окуповані території, по східному кордону буде побудована стіна, всюди будуть якісні дороги і інтернет, будуть чудові бібліотеки і всі міста говоритимуть українською. А економіка підтягнеться», – спрогнозував ужгородський гість.

Нагадаємо, в одному з сіл Мукачівської ТГ встановлять меморіальну дошку знаному письменнику.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно