Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Влада вже через рік знатиме, хто і скільки заробив за кордоном

Влада вже через рік знатиме, хто і скільки заробив за кордоном

В Україні стартувало добровільне декларування доходів громадян, яке триватиме до вересня 2022 року.

ВІДЕО ДНЯ

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив всі нюанси податкової амністії та уточнив, скільки податку доведеться заплатити та що впливає на його розмір.

«Податкова амністія – це не про ревізія чийогось майна. Ніхто не може прийти до людини та запитати в неї про походження квартири, машини, будинку та 100 тисяч доларів. Ані сьогодні, ані завтра, ані через 10 років. Те, що у людини зараз, – це її законне майно», – значив він.

Реклама
Читайте також:
Одна з країн Європи готує суттєві, але приємні зміни для заробітчан

В чому суть амністії. Зі слів Гетманцева, йдеться про «можливість отримати від держави документ, який засвідчить наступне: твої гроші є легальними, з них сплачені податки й ти можеш їх використовувати без обмежень. Іншими словами – прийти й запитати, звідки в тебе з’явився цей будинок, ніхто не може. Але, якщо ти цей будинок коли-небудь продаси, а за ці гроші захочеш купити інший, в такому разі в людини мають право запитати – звідки в неї гроші на придбання. Аби людина мала змогу пояснити походження коштів, і потрібна податкова амністія. Якщо людині ставлять таке запитання, вона показує податкову декларацію, або в неї є легальні доходи на відповідну суму. Цього достатньо, щоб більше питань не виникало».

Реклама

Який податок треба сплатити за легалізацію грошей. Є три ставки. Перша: загальна – 5% від суми, яка декларується. Це загальна ставка стосовно всіх активів, які знаходяться на території України. Тобто грошей, майна й будь-чого, що перебуває на території нашої країни.

Друга: 2,5%, якщо ви придбаєте облігації внутрішньої державної позики. Після 1 вересня ви їх купили, задекларували в декларації, сплатили 2,5% і спокійно далі живете.

Третя: на перше півріччя 7%, на друге 9% – це стосовно активів, які перебувають за кордоном. Їх можна не повертати. Якщо ви їх повернете, то буде 5%.

Реклама

Приклад. Маєте квартиру в Болгарії, ви її декларуєте, і з її вартості, яку потрібно довести договором про придбання, оцінкою або будь-яким іншим чином (в законі прописані різні варіанти), з цієї вартості сплачуєте протягом першого півріччя амністії 7%, а якщо декларуєте у другому — 9%. «Якщо йдеться про майно, яке знаходиться на території України, ми взагалі не вимагаємо доказів його вартості», — заначив нардеп.

Раніше Гетманцев заявив, що за результатами 2022 року податкова буде знати про всі доходи українських податкових резидентів, які перебувають за кордоном.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно