Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нова ціна на газ в Україні: хто заплатить більше

Нова ціна на газ в Україні: хто заплатить більше
Ціна на газ в Україні зміниться. Українців уже почали переводити на новий тариф на газ, який набагато дорожчий.

Ціна на газ в Європі і в Україні останнім часом неабияк цікавить українців. І це не дивно, адже попереду опалювальний сезон. До того ж, українців почали переводити на новий тариф на газ, який на 50% дорожче. До того ж споживачам про це не повідомляють. А тим, хто за 60 днів не змінить постачальника, просто вимкнуть блакитне паливо.

ВІДЕО ДНЯ

Про те, як працює постачальник "останньої надії" і для кого витрати на опалення можуть злетіти на тисячі гривень на місяць, читайте в матеріалі.

Кого переводять на послуги постачальника "останньої надії"?

На послуги ПОН автоматично перейде будь-який українець, постачальник якого відмовився виконувати свої зобов’язання (не має можливості постачати газ за вказаним тарифом або ж вирішив, що йому це невигідно).

Реклама
Читайте також:
Українців переводять на нові тарифи на газ, – ЗМІ

Згідно з даними Української енергетичної біржі, ринкова ціна на газ в жовтні становитиме 24,9 грн за куб (умови передоплати), і 29,1 грн за куб за умовами післяплати. Водночас більшість постачальників блакитного палива зобов’язалася продавати українцям куб за ціною в 8 грн. Крім того, традиційно українці ще й затримують платежі.

Реклама

У цій ситуації вижити можуть тільки ті компанії, які підписали з "Нафтогазом" контракт і будуть купувати у компанії блакитне паливо не за ринковою ціною, а за 7,96 грн. Так, наприклад, зробила Регіональна газова компанія Дмитра Фірташа. Кожен куб вони продають за ціною на 3 копійки дорожче, ніж купили, на цьому і заробляють.

А ось у дрібних і середніх компаній можуть виникнути великі проблеми, що вже відбувається. Наприклад, якщо постачальник газу відмовився працювати, то клієнта перевели на послуги ПОН, але про це не повідомили.

Навіть на сайті постачальника газу іноді немає цієї інформації. Українці дізнаються про перехід на нові газові тарифи тільки тоді, коли їм дзвонять і починають вимагати сплатити борг. Інакше люди можуть і не дізнатися про те, що вже є клієнтами ПОН.

Реклама

Скільки доведеться платити і кому вимкнуть газ?

Взимку на опалення будинку в середньому може йти до 500 кубів газу. В середньому звичайні постачальники продають кожен куб за 8 грн, а ось "останній" постачальник – за 12 грн. І враховуючи, що ніхто не повідомляє про перехід до нової компанії, цілком може виявитися, що величезній кількості сімей після "банкрутства" постачальника замість звичних 4 тис. грн доведеться віддати за газ уже 6 тис. грн.

Тобто без будь-якої причини доведеться заплатити на 2 тис. грн більше. Але і це не все. Як пояснюють у "Нафтогазі" (компанії доручили стати ПОН), послуги надаються тільки протягом 60 днів, а потім газ повинні вимкнути.

За ці 60 днів клієнт повинен знайти іншого постачальника газу і укласти з ним договір, а паралельно погасити заборгованість перед ПОН. Але ось у разі, коли клієнт не знає, що він став клієнтом "останньої" компанії, ці 60 днів можна легко пропустити.

Читайте також:
Тарифи на електроенергію для українців змінять

Газовики можуть прийти додому і вимкнути газ. Важливо тут відзначити, що припинити подачу блакитного палива в окремій квартирі вкрай складно, а ось у приватному будинку куди простіше.

Правила потрібно міняти, а українці повинні бути більш пильними

Зараз обов’язок повідомляти про те, що постачальник більше не надає послуг, повинен сам постачальник. Але компанія, яка перестала отримувати гроші від клієнтів і більше не працює в цій сфері, не зацікавлена витрачати гроші і час на інформування українців.

Постачальник "останньої надії" в особі "Нафтогазу" має всі ресурси для того, щоб проінформувати всіх своїх клієнтів. З іншого ж боку, і самі українці повинні більш уважно ставитись до того, хто їм надає комунальні послуги і чи вчасно вони отримують платіжки.

Реклама

Якщо платіжки не надходять, то як мінімум варто подзвонити своєму постачальнику і дізнатися, що сталося. Також можна заздалегідь вивчити інформацію про компанію, яка продає вам газ: хоча б дізнатися, чи підписали вони контракт для закупівлі блакитного палива за ціною в 7,96 грн.

Нагадаємо, тариф на опалення зросте. Найбільше не пощастить маленьким містам.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно