Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ціна на газ розвернулася. В ЄС б’ють на сполох, а Україна під загрозою

Ціна на газ розвернулася. В ЄС б’ють на сполох, а Україна під загрозою

Ціна газу в Європі знову зростає, в Україні паливо залишається рекордно дорогим. За 7 жовтня біржова вартість блакитного палива "відкотилася" майже вдвічі – з $1950 до $1000 за тис. куб. м.

ВІДЕО ДНЯ

Але аналітики одразу попередили: це ще не кінець енергокризи. І, дійсно, вже 8 жовтня ціна на газ знову поповзла вгору. В ЄС будуть розслідувати ситуацію, а українцям загрожує зростання цін буквально на всі товари.

Як свідчить індекс TTF на біржі ICE Futures, 8 жовтня газ із постачанням у листопаді продається по 107 євро за МВт*год, тобто близько $1320 за тисячу кубів. Газом із поставкою в грудні-лютому торгують за ще вищими цінами. Ще у вересні вартість газу була нижчою за $1000, а навесні – і зовсім нижче ніж $300.

Реклама
Читайте також:
Ціна на газ у жовтні: "Нафтогаз" введе новий тариф

Український "Нафтогаз-Трейдинг" пропонує промисловим споживачам газ по 38,5 грн за кубометр. Ще кілька місяців тому ціна становила близько 15 грн.

Реклама

Представники бізнесу вже заявили, що "настав апокаліпсис". Дороге паливо призводить до серйозного зростання витрат на виробництво, до того ж дорожчає електроенергія. А тому ситуація загрожує українцям зростанням цін буквально на всю вітчизняну продукцію. Кабмін тим часом не діє.

Різке зниження європейських котирувань пов’язували із заявами президента РФ Володимира Путіна про те, що "Газпром" нібито може допомогти Європі. Водночас російська компанія відмовилася від додаткового транзиту через Україну, Білорусь і Польщу. Тому експерти не виключають зростання цін на газ у ЄС вище за $2500. У гривнях це більш ніж 65 грн за "куб".

Ситуація вже призвела до зростання тарифів для населення в Європі, а також закриття енергетичних компаній. Генерація в Україні теж страждає. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, деякі виробники електроенергії в Україні вже припинили роботу.

Реклама

"ТЕЦ, які працюють на газу, значно зменшили виробництво електроенергії... Виробники, які виробляють 25% електроенергії, припинили виробництво через ціни на газ. Це втрата 3000 МВт*год встановленої потужності в енергосистемі", – сказав Галущенко під час Години уряду у Верховній Раді 8 жовтня.

Європа вже вирішила розслідувати зростання цін на газ. Крім того, це питання внесли до порядку денного засідання Євроради. Також у ЄС вже обговорюють компенсації для бізнесу. А український Кабінет міністрів ніяких конкретних кроків не пропонує.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль тільки поставив завдання "наростити видобуток українського газу". Але така мета стоїть перед урядом вже багато років. А видобуток тим часом падає – з початку року по вересень "Укргазвидобування" видобуло 10,2 млрд кубометрів газу, і це на 4,8% менше, ніж було за ті ж місяці 2020 року.

І це при тому, що в Україні газ використовують для елеваторів аграрії, на заводах із його допомогою працюють печі, опалюються приміщення, сушиться продукція тощо. Тобто подорожчання газу вдарить по всіх секторах промисловості.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно