Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Які нововведення чекають на закарпатців уже з грудня

Які нововведення чекають на закарпатців уже з грудня

В останньому місяці 2021 року українців чекають кілька головни нововведень  підвищення зарплат, соцвиплат, пенсій та додатковий вихідний.

ВІДЕО ДНЯ

Підвищення прожиткового мінімуму

З 1 грудня, відповідно до затвердженого графіку у Держбюджеті-2021, в Україні зросте прожитковий мінімум. Він становитиме 2393 грн. на одну особу в розрахунку на місяць. Відповідно, підвищиться й прожитковий мінімум для основних соціальних і демографічних груп населення:

Реклама
  1. діти до 6 років — 2100 грн (з 1 липня був 2013 грн);
  2. діти від 6 до 18 років — 2618 грн. (з 1 липня був 2510 грн);
  3. працездатні особи — 2481 грн. (з 1 липня був 2379 грн);
    особи, які втратили працездатність — 1934 грн. (з 1 липня був 1854 грн);
  4. мінімальна декретна допомога для безробітних — 2749 грн. (була з 1 липня 2635 грн).
Читайте також:
Ціна на доставку газу в Україні зміниться із 1 січня
Реклама

Підвищення мінімальної зарплати

Вслід за прожитковим мінімумом зросте й мінімальна зарплата: з 6000 гривень до 6500 гривень (без оподаткування). Водночас підвищення розміру зарплати та прожиткового мінімуму з грудня вплине на ряд показників, зокрема:

  1. максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 97500 грн);
  2. максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 21450 грн);
  3. розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП (за себе),
  4. самозайнятих осіб та членів фермерського господарства (з 1 грудня – 1430 грн).
Реклама

Пенсії
Збільшення виплат передбачено проєктом Держбюджету. Через ріст прожиткового мінімуму зросте й мінімальна пенсія. Оскільки прожитковий мінімум зросте з 2 294 грн до 2 393 грн, для всіх пенсіонерів буде підвищено рівень мінімальної пенсії — на 4,3 % ( з 1 854 до 1 934 гривень).

Також підвищення пов’язане зі зростанням мінімальних пенсійних виплат для людей, старших за 65 років, які мають стаж 30/35 років.

Допомога по безробіттю

Ті, хто отримують максимальну допомогу з безробіття, розмір якої не може перевищувати чотири прожиткові мінімуми (нині – 9516 грн), з 1 грудня будуть отримувати 9 924 грн за місяць.

Розмір мінімальної допомоги з безробіття залишиться без змін. Варто зазначити, що на період карантину Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття збільшив мінімальний розмір допомоги із 650 до 1000 гривень. 

Допомога на дітей

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, складає два з половиною прожиткові мінімуми та залежить від віку дитини. З 1 грудня вона становитиме:

Реклама
  1. для дітей віком до 6 років — 5 250 грн;
  2. для дітей віком від 6 до 18 років — 6 545 грн.

На дітей, які мають інвалідність, соціальні виплати від держави складатимуть не 2,5 прожиткові мінімуми, а 3,5. Відповідно, опікун отримуватиме у грудні цьогоріч 7 350 на дитину віком до 6 років й 9 163 гривні, якщо їй від 6 до 18 років.

Також зміниться еквівалент “пакунку малюка”, який можна отримати в натуральній або грошовій формі. Грошовий еквівалент “пакунку малюка” становить не менш як 3 прожиткові мінімуми для дитини до 6 років. Тобто родина, яка обрала грошову, а не натуральну форму "пакунка" може розраховувати з 1 грудня 2021 року на 6 300 гривні.

Підвищення тарифу на газ

Побутові споживачі природного газу, яких обслуговує постачальник "останньої надії" (ПОН) — “Нафтогаз”, повинні обрати та підключитися до ринкового постачальника до 1 грудня 2021 року. Протягом жовтня-листопада для таких клієнтів діяла пільгова ціна у 7,96 грн/куб.м. газу, але з 1 грудня дія розпорядження уряду припиниться. 

Відтак, клієнти, які не заключили контракт з ринковим постачальником отримуватимуть газ за більшою ціною, яку поки “Нафтогаз” не озвучив. 

Тисяча за вакцинацію

Реклама

З 19 грудня українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, матимуть змогу отримати 1000 гривень. Ці гроші держава виплачуватиме на віртуальні електронні картки через сервіс “Дія”.

Витратити кошти можна буде на послуги культури, спорту та туризму по Україні, але фізично зняти готівку не вийде. Для пенсіонерів або інших громадян, які не мають “Дії”, уряд обіцяє винайти інший спосіб виплати коштів, але вже у 2022 році.

Обов’язкова вакцинація для нових категорій працівників

9 грудня 2021 року набирає чинності указ МОЗ України, який розширив перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. До педагогів та працівників центральних та місцевих органів влади з 9 грудня також додадутьться працівники:

  1. підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  2. установ та установ, що надають соціальні послуги, установ соціального захисту дітей, реабілітаційних установ;
  3. підприємств, установ та організацій, включених до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2015 № 83 (повний список тут).

Працівників вищевказаних установ, які не зроблять щеплення, буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати.

Повернутися до роботи вони можуть лише у двох випадках:

Реклама
  1. скасування карантину на території України;
  2. надання доказу про зроблені щеплення від коронавірусу (повний курс).
  3. Абсолютні протипоказання до проведення щеплень не підлягатимуть обов’язковій вакцинації.

Електронна прописка

З 1 грудня має вступити в силу закон про електронну прописку (“Про реалізацію публічних електронних усліг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”), за умови що його підпише президент Володимир Зеленський. За новими правилами зареєструвати місце проживання можна буде онлайн через сервіс “Дія”.

Нагадаємо, карантин в Україні посилять з 1 грудня (працювати як раніше не вийде).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно