Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як зміниться ціна на газ у 2022 році

Як зміниться ціна на газ у 2022 році

Ціна на природний газ в Європі у 2021 році зросла приблизно в п’ять разів, а на піку в грудні минулого року перевищувала 2000 доларів за 1 тисячу кубометрів. Різке зниження очікується після закінчення опалювального сезону. Про те, як можуть змінитися ціни на газ в 2022 році, читайте в матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Національний банк України очікує стрімкого зниження цін на газ після закінчення опалювального сезону в Європі навесні 2022 року. Водночас середня ціна за рік буде досить високою – 460 доларів за тисячу кубометрів.

Базовий сценарій економічного і соціального розвитку України передбачає середньорічну ціну імпортного газу в 2022 році на рівні 220 доларів за тисячу кубометрів. Це значно нижче, ніж поточні ціни (близько 1000 доларів).

Реклама
Читайте також:
Якою буде ціна на газ у січні 2022 року: опубліковано базові тарифи

Прогнози аналітиків

За прогнозами українських аналітиків, вартість газу на європейському ринку залишатиметься дуже високою протягом усього опалювального сезону 2021-2022 років. Потім ціни можуть знизитися, проте значного падіння не очікується.

Реклама

На європейському ринку газу напруга, швидше за все, спаде лише із закінченням зимового опалювального сезону, і це допоможе збити ціни, вважає глава департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Але перед регіоном будуть як і раніше стояти проблеми низьких запасів в сховищах, конкуренція за обсяги морських поставок СПГ з азіатськими покупцями. "Дії російських постачальників можуть залишитися непередбачуваними аж до запуску СП-2", – міркує Мартиненко.

Для ринку природного газу, на думку директора аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитра Чуріна, на європейському континенті істотну роль буде грати погодний фактор в січні і лютому. Якщо зима буде більш теплою, то і перехідні з сезону в сезон залишки запасів природного газу в сховищах будуть вище. Крім того, важливі і геополітичні фактори, в тому числі запуск або не запуск "Північного потоку-2".

Реклама

"Це залишається в центрі уваги всіх учасників енергетичного ринку. Але, як відомо, не існує проблеми з транзитом газу з Росії в Європу, існує проблема з позицією Росії не збільшувати транзит газу по українській газотранспортній системі", – говорить Чурін.

 

За ф’ючерсами на природний газ в Європі зараз видно два періоди, говорить аналітик ІК Сoncorde Capital Дмитро Хорошун. Перший – це все ще надзвичайно високі ціни до березня – близько 1100 доларів/тисячу кубометрів. Другий – просто високі ціни з квітня – близько 550-650 доларів/тисячу кубометрів.

"Потрібно враховувати, що ринки ф’ючерсів дуже мінливі і на них сильно впливає те, що відбувається в моменті. Тобто, якщо спотова ціна сильно впаде, то буде сильно переоцінені і віддалені періоди", – уточнив Хорошун.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно