Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Економіст спрогнозував курс долара на травень 2022 року

Економіст спрогнозував курс долара на травень 2022 року

Перший тиждень травня гривня почала зі зміцнення щодо долара – іноземна валюта втратила у своїй вартості близько 20 копійок.

ВІДЕО ДНЯ

В цілому, за словами економічного експерта Данила Моніна, ситуація для гривні позитивна та сприяє її стабільності, але є низка факторів, які можуть змінити ситуацію.

"Я думаю до кінця місяця курс долара залишиться в межах 33-34 гривень на готівковому ринку, а там можуть набути значення безліч не найкращих для національної валюти факторів, наприклад, прийняття законопроєкту №7311 з його збільшенням податків. Останні збільшать платежі імпортерів, а отже піднімуть попит на валюту і змусять бізнес купувати її активніше і дорожче, ніж зараз", – розповів про один із можливих факторів ризику для гривні експерт.

Реклама
Читайте також:
Експерти розповіли, яким буде курс долара влітку 2022 року, якщо війна затягнеться

З іншого боку, це може бути нівельовано грамотною політикою НБУ, або, навпаки, погіршити ситуацію.

Реклама

"НБУ явно намагається обмежити виведення долара та попит на нього всередині країни, при цьому я бачу деякі негативні сигнали. Наприклад, у березні закордон пішли 3,1 млрд доларів товарних кредитів – і це в умовах війни. Зазвичай той обсяг становить близько 0 з деяким коливанням, а такий стрибок нагадує спробу вивести долари закордон на "свою" фірму під виглядом товарного кредиту — купівлі товару за передоплатою. У результаті знову ж таки зростає попит на валюту та її курс", – зазначив Данило Монін.

Водночас за результатами березня є й позитивні сигнали – падіння у 3 рази імпорту, при падінні експорту лише у 2 рази, перерахування від заробітчан 1 мільярда доларів, що разом із закордонними кредитами дали позитивний платіжний баланс. Щоправда, у квітні ситуація могла погіршитися, але навряд чи наслідки цього українці відчують на собі раніше червня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно