Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Скільки не буде світла, за яким принципом виключають: енергетики дали роз’яснення

Скільки не буде світла, за яким принципом виключають: енергетики дали роз’яснення

Скільки не буде світла, за яким принципом виключають: енергетики дали роз’яснення

На сайті Прикарпаттяобленерго, а згодом і на сторінках у соцмережах органів місцевої влади, з’явилось роз’яснення про аварійні відключення електроенергії.

ВІДЕО ДНЯ

Енергетики спробували роз’яснити відключення після хвилі невдоволення українців. Головна скарга споживачів – немає ніяких графіків і взагалі незрозумілий принцип: кожен день електроенергію відключають одним і тим споживачам.

Мукачівська міська рада, з посиланням на енергетиків, зазначає, що графіки вимкнень застосовуються, щоб стабілізувати енергосистему України після обстрілів. 40% електростанцій в Україні зруйновані.

Реклама
Читайте також:
"Укренерго" зробило заяву про графіки відключення електроенергії

У поясненні також йдеться, що достеменно спланувати графіки дуже важко. Адже вони вводяться за розпорядженням диспетчера "Укренерго".

Реклама

"Ми маємо 15 хвилин на вимкнення. Диспетчер "Укренерго" дає команду на вимкнення черг. Інколи це одна черга, інколи кілька в різному порядку, інколи майже всі – все залежить від стану енергосистеми на ту годину, від того яке завелике навантаження потрібно зняти. Тому при цьому вивести якусь закономірність або окреслити чіткі години у нас немає можливості. Ще раз: ми не визначаємо ні порядок, ні почерговість, ні кількість черг. Тому ці графіки і називаються аварійними. Диспетчери обленерго виконують вказівки диспетчера НЕК "Укренерго", – йдеться в поясненні енергетиків.

Скільки не буде світла?

За словами енергетиків, це теж спрогнозувати складно.

"В середньому, одне вимкнення триває 2-4 години. Потім, якщо обсягів економії недостатньо, вимкнення можуть повторитись. А можуть вимкнути ті населені пункти, які не вимикали до того. Все залежить від аналізу стану енергосистеми, який проводять фахівці "Укренерго", вони ж і дають вказівку що і коли вимикати", – таке пояснення міститься на сайті одного з обленерго.

Реклама

За яким принципом відключають електрику? Чому у вас виключили, а у сусіда – ні?

Енергетики пояснюють, що різні будинки можуть бути підключені до різних трансформаторних підстанцій. Наприклад, у будинку 5 під’їздів, і всі вони підключені до різних підстанцій, тому буває, що в одному під’їзді світло є, а в чотирьох немає. Або навпаки. Є цілий ряд будинків, які розташовані на лінії з критично важливим об’єктом, наприклад, лікарнею. У цьому разі людям пощастило, тому що їх відключатимуть найрідше і в останню чергу.

"В умовах таких інтенсивних атак відключення будуть нормальною ситуацією протягом місяців, до цього треба всім готуватись. Якщо атаки закінчаться, то на відновлення системи до стану, коли споживачі не помічають проблем, знадобиться щонайменше пів року", – така інформація міститься на сайті Прикарпаттяобленерго.

Раніше повідомлялось, що Закарпаттяобленерго оприлюднило черги аварійних відключень. Щоправда, про конкретні години, коли не буде світла, поки не повідомили.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно