Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Деякі українці мають сплатити податки за машини, які купили протягом п’яти років

Деякі українці мають сплатити податки за машини, які купили протягом п’яти років

Деякі українці мають сплатити податки за машини, які купили протягом п’яти років

Українці у 2023 році мають сплатити податки за свої авто. При цьому вартість авто, за яку доведеться платити, складе 2,512 млн грн (375 мінімалок) і за умови, якщо авто не старше за п’ять років.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у 267 статті Податкового кодексу України. Наразі ставку транспортного податку встановлено на рівні 25 тис. грн у календарний рік за кожен автомобіль, який підпадає під оподаткування.

За транспортні засоби, придбані протягом року, транспортний податок сплачується починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об’єкт. Якщо автомобіль придбано протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на ТЗ, а податок сплачується починаючи з місяця, у якому виникло таке право.

Реклама
Читайте також:
Новий тариф на електроенергію: коли потрібно буде платити по-новому

Якщо ж не заплатити протягом 60 днів, сума податку буде рости. Якщо заплатити в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так званий податкова застава).

Реклама

Користуватися машиною можна і в заставі, але продати або подарувати її не вийде. Більш того, податківці мають право стягнути автомобіль, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а здачу повернути вже колишньому власнику автомобіля. Правда, така ситуація – велика рідкість. Найчастіше боржники після податкової застави відразу ж платять за рахунками.

Якщо за 12 місяців у автомобіля було кілька власників, то розділять і суму податку. Припустимо, ви продали автомобіль в травні. В такому випадку вам потрібно оплатити п’ять місяців, а наступному власникові – сім. 25 тисяч розділять на 12 і примножать на п’ять. Отримана цифра – 10,4 тисячі – і є сума податку.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно